Háborút hirdetett a vadorzók ellen India

Az elefántok világnapját használta fel a hadjárat meghirdetésére Hars Vardhan indiai környezetvédelmi miniszter. Háti, az elefánt még otthonosan mozgott a gyarmati Indiában a Dzsungel könyvében, de azóta drámai mértékben csökkent az elefántok és más értékes vadállatok száma az országban.

Ennek részben az az oka, hogy India lakosság rendkívül gyors ütemben növekszik: száz éve Brit India lakossága (ehhez a mai Banglades és Pakisztán is hozzátartozott) alig haladta meg a háromszáz milliót, ma pedig egyedül Indiának 1,3 milliárd lakosa van!

A vadállatok élettere tehát csökkent. De nemcsak emiatt apadt a számuk vészesen, hanem az orvvadászok miatt. Hiába védett állat az elefánt, ha agyara aranyat ér a feketepiacon – főként Kínában.

Az indiai környezetvédelmi miniszter fellépése mégis fontos lehet az elefántok védelmében Indiában, hiszen az orvvadászok immár valóságos büntetéssel számolhatnak, ha legyilkolnak egy védett állatot. Persze ehhez az is kell, hogy elkapják az orvvadászokat, akik nem ritkán a helyi hatóságok jóindulatú elnézését élvezik Indiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez