Állami dísztemetés Pakisztán Teréz anyájának

Pakisztán nemzeti lobogója fedte Ruth Pfau apáca koporsóját. A lepra elleni harc hősnőjét 87 éves korában érte a halál Karacsiban. A német apácát Pakisztán Teréz anyájának nevezte a sajtó, hiszen 1960 óta élt az országban, ahol a leprásokért küzdött.

A szörnyű betegség áldozatainak a száma még több tízezer volt Pakisztánban, amikor a német apáca oda érkezett. Ő alapította meg az első kórházat az országban, mely a leprás betegeket kezelte.

Abban az országban, ahol az iszlám az államvallás, nem volt könnyű dolga egy keresztény apácának. De Ruth Pfau elszántan küzdött a leprás betegekért. A nyolcvanas években a számuk még 19 ezer felett volt Pakisztánban. Most viszont már csak mindössze 531.

A 87 éves korában meghalt apáca tehát sikeresen elvégezte magára vállalt küldetését. A WTO már azt tűzte ki célul Pakisztán számára, hogy teljes mértékben számolja fel a leprát. A vallási villongások idején különösen fontos volt Pakisztánban, hogy egy keresztény apáca ilyen fontos küldetést vállal magára. A keresztény kisebbség marginális helyzetben van a muzulmán többségű Pakisztánban. Ezért fontos a szimbolikus gesztus, hogy nemzeti dísztemetést kapott Pakisztánban az a német apáca, aki egész életét a leprás betegeknek szentelte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez