Trump: mégsem vonulunk ki Afganisztánból!

Az első ösztönös döntésem a kivonulás volt, de a Fehér Házban, az ovális irodában jobban átgondolja az ember a dolgot – mondta az Egyesült Államok elnöke a Fort Myer támaszponton, ahol felvázolta Afganisztán-stratégiáját.

Előtte megvitatta a helyzetet a hadügyminiszterrel és a nemzetbiztonsági tanácsadóval, valamint a kabinetfőnökkel. Kelly tábornok, a kabinetfőnök nem szolgált Afganisztánban, a fia viszont ott esett el. Az amerikai csapatok 2001 végén vonultak be Afganisztánba, hogy bosszút álljanak szeptember 11-ért. Létszámuk felment 100 ezerre is, de győzni mégsem tudtak a tálibok ellen, akiket korábban ők segítettek uralomra. “Sem győzni nem tudunk, sem azt nem engedhetjük meg, hogy veszítsünk!” – így összegezte a helyzetet Barack Obama, aki a csapatok nagy részét kivonta Afganisztánból. Trump, aki korábban bírálta emiatt elődjét, most lényegében folytatja annak politikáját. Miért?

 “Ha kivonnánk a 8000 amerikai katonát, akkor űr keletkezne! Ezt nem engedhetjük meg. Inkább újabb csapatok küldését kell fontolóra vennünk. Nem mondom meg, hogy hány katonáét, nehogy az ellenség ezt tőlem tudja meg!” – adta elő Trump a katonai támaszponton Virginia államban. Az amerikai sajtó szerint még 3900 katona megy Afganisztánba, ahol amerikai támogatás nélkül összeomlana a demokratikus rendszer. Mit szólnak ehhez a tálibok, a fanatikus iszlamista milicisták, akik korábban az USA és Pakisztán támogatását élvezték?

 “Afganisztán egy újabb szuperhatalom temetője lesz!” – üzenték a tálibok Donald Trumpnak még a beszéde előtt. Arra céloztak, hogy a Szovjetunió épp Afganisztánban gyengült meg annyira, hogy végül kivonulásra kényszerült, majd nem sokkal később össze is omlott (1991). Most azon melegében a tálibok kevésbé harciasan értékelték Trump beszédét. Szóvivőjük szerint az USA elnöke összevissza beszélt és senki sem tudhatja, hogy végül mi is lesz Trump politikája Afganisztánban.

Pakisztánnak mindenesetre megüzente Trump, hogy hagyjon fel a tálibok támogatásával. Ezt Iszlámábádban már sokszor megígérték, de sohasem tartották be. Annak ellenére sem, hogy a pakisztáni tálibok immár támadják azt a hadsereget is, amely létrehozta őket. Ezért mondta azt korábban Trump, hogy az ilyen zavaros helyzetből ki kell hozni az amerikai katonákat, akik 2001 óta állnak harcban Afganisztánban. Aztán jött a pálfordulás: az USA hadserege nemcsak hogy marad Afganisztánban, de Trump újabb csapatokat is küld, nehogy kiderüljön: az elmúlt 16 év kudarc volt az Egyesült Államok számára a térségben, sőt az iszlám világ nagy részében.

Fotó: amerikai katonák Afganisztánban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez