Merkel a migránsokról: ma is azt tenném, mint 2015-ben

Abban az évben 980 ezer migráns érkezett Németországba, elsősorban Szíriából, Irakból és Afganisztánból. Willkommen – mondta akkor a német kancellár, akinek döntését sokan vitatták Németországban, az EU-ban, sőt az Egyesült Államokban is.

Donald Trump például katasztrofális hibának nevezte ilyen sok migráns beengedését, mondván: lehettek közöttük terroristák is. Angela Merkel emberiességi okokkal indokolta a menedékkérők beengedését, de rögtön megismételte kampánya jelszavát: soha több hasonló katasztrófahelyzetet!

Merkel kancellár Erdogan török elnökkel megállapodott az EU nevében, hogy nem engedik ki a menekülttáborokból külföldre azokat, akik papírok nélkül akarnak az EU-ba bejutni. Az Európai Unió hárommilliárd eurót fizet ezért Törökországnak. Bár a török elnök és a német kancellár viszonya igen feszült, de Erdogan nem mondta fel az egyezményt, amely szép pénzt hoz a konyhára. Merkel kancellár a Welt am Sonntagban utalt arra, hogy Itália esetében is szükség lehet hasonló egyezményre. Az olaszok kötöttek egy szerződést a líbiai milíciákkal, hogy állítsák meg a migránsok invázióját, de a számlát Brüsszelnek nyújtják be.

Olaszországban épp úgy, mint Németországban nemsokára választásokat tartanak, ezért a probléma rendezése mindkét államban prioritás. Németországban szeptember 24-én rendezik meg a választásokat. Merkel kancellár vezet 38%-kal. Martin Schulz, a szociáldemokraták vezére 23%-on áll. Az Alternative für Deutschland, amely a migránsok ügyében a legélesebben bírálta Merkel kancellárt, a szavazópolgárok 8%-ára számíthat. Az FDP 9%, a Die Linke (baloldal) szintén 9%, a zöldek pedig 7%-on állnak. Minden bizonnyal koalíciós kormány alakul majd Németországban, de azt nem lehet tudni, hogy folytatódik-e majd a jelenlegi kereszténydemokrata-szociáldemokrata együttműködés.

Fotó: NDTV

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez