Észak-koreai rakéta repült át Japán fölött

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte azt követően, hogy Észak-Korea újabb sikeres rakétakísérletet hajtott végre. Japánban riadót rendeltek el, miután az észak-koreai rakéta átrepült Hokkaidó szigete felett és attól 1.180 kilométerre keletre csapódott be a Csendes-óceánba.

A rakétát a phenjani nemzetközi repülőtér közeléből lőtték ki és összesen 2.700 kilométert tett meg a levegőben. Ez a harmadik alkalom, hogy egy észak-koreai rakéta áthaladt Japán légterén. Az előző két alkalommal Észak-Korea azt állította, hogy a rakéták műholdakat állítottak a pályájukra. Most azonban teljesen egyértelmű, hogy katonai jellegű kísérletről volt szó.

Ez súlyosan fenyegeti Japán biztonságát – hangsúlyozta Abe Sinzo japán miniszterelnök. Dél-Korea elnöke katonai erődemonstrációt rendelt el: négy vadászbombázó szállt fel, mindegyik fedélzetén egytonnás bomba volt. Olyan támadást szimuláltak, mely észak-koreai célpontok ellen irányult. Augusztus végéig még zajlik a közös dél-koreai – amerikai hadgyakorlat, melyet Phenjanban háborús fenyegetésnek értékelnek. Dél-Korea elnöke elrendelte a hadsereg fejlesztési terveinek a módosítását. Ha Észak-Korea a nukleáris és rakétaerőit fejleszti, akkor nekünk is megfelelő aszimmetrikus fegyverekre lesz szükségünk – mondta Mun Dzsein, a nemrég megválasztott dél-koreai elnök. Aki korábban felajánlotta: hajlandó elutazni Észak-Koreába, hogy tárgyaljon az ifjú diktátorral.

Kim Dzsongun azonban csakis Donald Trumppal hajlandó tárgyalni. A napokban a központi pártlap újra megfenyegette az Egyesült Államokat. Július negyedikén, az USA nemzeti ünnepén Észak-Korea sikeres kísérletet hajtott végre egy interkontinentális rakétával. Ezt követően az ifjú diktátor kijelentette: immár az USA egész területére csapást mérhetünk! Trump elnök többször is megelőző csapással fenyegette meg Észak-Koreát, de erről a saját katonái is lebeszélték. Az USA csendes-óceáni erőinek parancsnoka szerint nem katonai, hanem diplomáciai problémáról van szó. Észak-Korea egyetlen szövetségese, Kína ugyanezen a véleményen van. Peking tárgyalásokat javasol.  Csakhogy erre egyelőre sem Phenjan, sem pedig Washington nem hajlandó. Közben pedig Észak-Korea elképesztő ütemben fejleszti rakétáit, melyek közül egy most átrepült Japán fölött.

Fotó: Hokkaidó, Szapporo / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez