Trump: megvédjük a Baltikumot!

Orosz-kínai közös flottagyakorlat zajlik a Balti-tengeren. Ezért tartotta szükségesnek az Egyesült Államok elnöke, hogy megnyugtassa Európa északkeleti részét: számíthat az amerikai fegyveres erőkre.

Mindezt Trump akkor adta elő amikor közös sajtóértekezletet tartott Finnország államfőjével Washingtonban. Finnország nem tagja a NATO-nak, mint ahogy Svédország sem, de már többször tartottak közös flottagyakorlatot az amerikaiakkal a Balti-tengeren – emlékeztetett Niisto finn elnök. Azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin nemrég Finnországban járt és ott igyekezett mindenkit megnyugtatni: a közös orosz-kínai flottagyakorlat a Balti-tengeren nem fenyeget senkit sem. A mi törekvésünk az, hogy dialógust kezdeményezzünk a NATO és Oroszország között – hangsúlyozta a finn elnök Washingtonban.

Donald Trump korábban elég kétértelműen nyilatkozott arról, hogy az USA teljesíti-e NATO-vállalását, vagyis megvédi-e szövetségeseit egy esetleges orosz támadással szemben. Akkor még az amerikai elnök javítani akarta a viszonyát Oroszországgal. De ebből nem lett semmi, így Trump szentül megígérte a NATO-szövetségeseknek: az USA megvédi őket Oroszországgal szemben.

A három kis balti államba küldte Pence alelnököt, aki a helyszínen erősítette meg Trump ígéretét. Észtország, Lettország és Litvánia korábban a Szovjetunió tagállama volt és tart Moszkvától. Ezért is lépett be mindhárom állam a NATO-ba. Ahol Lengyelországgal együtt a legelszántabban képviselik azt a nézetet, hogy Oroszország fenyegeti a tőle nyugatra fekvő országokat. Épp ezért elszántan fegyverkeznek. Különösen sok amerikai fegyvert vesznek. Donald Trump, amikor nemrég Varsóban tárgyalt és találkozott a közép- és kelet-európai vezetőkkel, erre is felhívta a figyelmet. Trump nemcsak fegyvert, de földgázt is el akar adni ezeknek az országoknak, ahol eddig általában az orosz szállítások jelentettek energiabiztonságot. Míg a balti államok és Lengyelország élesen szembenállnak Moszkvával, addig Finnország, Magyarország vagy épp Németország a párbeszéd híve. Vlagyimir Putyin Finnország után Magyarországra is ellátogatott. A gazdasági együttműködés pedig a szankciók ellenére virágzik Németország és Oroszország között.

Fotó: Észtország fővárosa, Tallin / Max Pixel

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez