Merkel nemet mond Törökországra

“Sohasem hittem abban, hogy ez valamikor lehetséges lesz. Egyeztetnünk kell európai partnereinkkel, hogy lezárjuk a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Ezzel a török kormányzattal nem lehet megegyezés a belépésről! “- hangsúlyozta Angela Merkel kancellár egy televíziós választási vitában.

Németországban szeptember 24-én tartják a választásokat, melynek fő esélyese nem más, mint Angela Merkel. A német kancellár jól ismeri Erdogan török elnököt, hiszen vele tárgyalta meg a migránsegyezményt. Ennek értelmében az EU 3 milliárd eurót fizet Törökországnak azért, hogy ne zúdítson újabb menekültáradatot Európára. Ankara betartja az egyezményt, annak ellenére, hogy viszonya az EU-val és azon belül Németországgal a mélypontra süllyedt. A török hatóságok több német állampolgárt tartanak fogva annak ellenére, hogy Berlin nyomatékosan kérte a szabadon bocsájtásukat.

A csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg Törökország és az EU között, de nem tartanak sehol. Amióta Erdogan elnök a tavaly nyári sikertelen puccskísérletet kihasználva autokratikus rendszert vezetett be Törökországban, szinte permanens a bírálat Brüsszelből és Berlinből. Ahhoz, hogy a tárgyalásokat formálisan is megszakítsák, egységes uniós állásfoglalás kell – vagyis minden tagállamnak rá kell bólintania. “Az utóbbi időben már csak az a kérdés, ki csapja be az ajtót: a törökök vagy mi” – hangsúlyozta Angela Merkel kancellár egy televíziós választási vitában.

Fotó: Public Domain Pictures

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez