Porosenko elnök: bűntény, hogy visszatért Ukrajnába Mihail Szaakasvili

Lengyelországból érkezett Ukrajnába, második választott hazájába az egykori grúz elnök, aki jelenleg hontalan. Kijátszva a határőrséget tért vissza oda, ahol nemrég még Odessza tartomány kormányzója volt és ahonnét kitiltották.

Ő vezette a korrupcióellenes harcot Ukrajnában, és ez ott sem életbiztosítás. Hogyan lett hontalan Grúzia exelnöke, aki a korrupcióellenes harcot vezette Ukrajnában?

Petro Porosenko elnök fosztotta meg ukrán állampolgárságától Szaakasvilit, Grúzia volt államfőjét (2003-2013), aki még nem is oly rég maga adta át az ukrán útlevelet régi egyetemi társának, akit egyben kinevezett Odessza kormányzójának. Kijevben még a szovjet időkben együtt jártak egyetemre. Aztán Porosenko üzletember lett, Szaakasvili pedig ügyvéd New Yorkban.

Amikor Grúzia szembe akart fordulni Moszkvával, Szaakasvili hazatért. Amerikai támogatással Grúzia elnöke lett. Túlélte az orosz-grúz háborút is, melynek eredményeképp Grúzia elveszítette néhány nemzetiségi területét. Aztán Moszkva mégiscsak megbuktatta. Utóda egy dollármilliárdos vállalkozó, Biden Ivanisvili lett. Amikor Porosenko ukrán elnök július 18-án Tbiliszibe látogatott, akkor hosszan tárgyalt Ivanisvilivel arról is, hogy mihez kezdjenek a mind kellemetlenebbé váló Szaakasvilivel.

Grúzia exelnöke ugyanis korrupciómentes várossá kívánta változtatni a festői Odesszát, melyet a megvesztegetés épp úgy átjárt, mind egész Ukrajnát. Egy egész grúz csapattal látott munkához. Egy év után lemondott. Azzal vádolta Porosenko elnököt, hogy csak szavakban küzd a korrupció ellen, de valójában egyik fő haszonélvezője annak. Ez nem esett jól Porosenkónak, aki javában készülődik a 2019-es elnökválasztásra. Ezért Grúziában elhatározták: lehetetlenné teszik Szaakasvilit mind a két országban! Facebook-oldalára feltett egy videót Szaakasvili arról, hogy két ellenfele miképp egyezik meg vígan arról, hogy őt kicsinálják. Hogyan készült ez a videó és hogy került Szaakasvili kezébe, ez a helyi rejtélyek közé tartozik.

Az viszont tény, hogy Porosenko elnök Grúziából hazatérve hirtelen rádöbbent: Szaakasvili méltatlan az ukrán állampolgárságra! Miért? Mert korrupciós eljárások folynak ellene Grúziában! És ezt elmulasztotta megemlíteni akkor, amikor kérvényezte az ukrán állampolgárságot. Ezen a címen fosztották meg állampolgárságától Szaakasvilit. Aki korábban lemondott grúz állampolgárságáról, mert csak így kaphatta meg az ukrán útlevelet. Szaakasvili tehát jelenleg hontalan.            

Lviv városában, az ukrán nacionalizmus központjában tárgyalt a polgármesterrel arról, hogy együtt lépjenek fel Porosenko elnök ellen. Az ukrán elnök elvben lecsukathatná Szaakasvilit, mert az illegális határátlépés ötéves börtönbüntetéssel jár Ukrajnában.    Csakhogy nem csak Szaakasvilinek szúrt szemet az általános korrupció, de az IMF-nek is, mely lélegeztetőgépen tartja a káoszba süllyedt Ukrajnát. A pénzek kiutalását az utóbbi időben ahhoz kötik, hogy Ukrajna tegyen már valamit azért, hogy átlátható legyen az ország gazdasági rendszere.

Ezt minden egyes alkalommal szentül meg is ígérik Kijevben. Majd pedig nem történik semmi a korrupcióellenes harc frontján. Legfeljebb annyi, hogy azt, aki a leghangosabban küzdött a korrupció ellen Ukrajnában, megfosztják állampolgárságától azon a címen, hogy hazájában, Grúziában ő is lopott. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Szovjetunió egykori területén a korrupcióellenes harc hontalanná vált, de Szaakasvili nem adja fel és most visszatért Ukrajnába, hogy megakadályozza egykori barátja, Porosenko elnök újraválasztását.

Fotó: Porosenko és Szaakasvili egy néppárti tanácskozáson 2015 májusában / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez