Bíróság előtt az imám, aki fiatalkorú lányokat adott férjhez

27 ilyen esetet sorolt fel az ügyészség Egyiptomban, ahol elvben 18 év a házasság alsó korhatára, de vidéken ezt egyáltalán nem veszik figyelembe.

Ez az imám is Egyiptom északi részén működött, egy szegény körzetben, ahol a menyasszonyok életkora olykor nem haladta meg a 12 évet. Az ügyészség szerint szabályos kereskedelem folyt: a szegény családok eladták a nagyon fiatal lányokat, hogy így pénzhez jussanak. A Korán nem tiltja a nagyon fiatal lányok férjhezadását. Ennek megfelelően a törvény is behunyja a fél szemét Egyiptomban, ahol a lakosság többsége muzulmán.

Egy nemkormányzati szervezet azonban jelentést készített a gyerekházasságokról és kétségbeejtő eredményekre jutott. Csak áprilisban 118 ezer olyan házasságot kötöttek Egyiptomban, ahol a menyasszony életkora nem érte el a törvény által előírt 18 évet. “Magam is meglepődtem, hogy milyen sok a 12 éves menyasszony hazánkban! Ez nagyon szomorú, ezen változtatni kell!” – mondta Szíszi elnök, aki elolvasta a jelentést. Utána elrendelte, hogy az ügyészség figyelje a menyasszonyok életkorát. Ha visszásságokat tapasztal, akkor lépjen fel ellenük.

Azért is idézi bíróság elé az imámot az ügyészség, hogy megmutassa: ha lassan is, de valami változik Egyiptomban. Már vidéken sem megengedhető, hogy szegény családok pénzért adjanak el kislányokat második vagy harmadik, esetleg negyedik feleségnek. Az iszlám nem tiltja ezt, de a 21. század viszonyai igen. Legalábbis erre ösztönzi az ügyészséget Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök.

Fotó: Egyptian Streets

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez