A 159 túlóra áldozata lett a fiatal újságírónő Japánban

31 éves korában halva találták a közszolgálati televízió, az NHK tokiói ügyekkel foglalkozó fiatal újságíróját. Szívroham végzett vele. Ő tudósított a tokiói szenátusi választásokról és emiatt 159 túlóra szakadt a nyakába egy hónap alatt.

Már az előző hónapban is csak két szabadnapja volt. Emiatt állt meg a szíve. Karosi – mondják Japánban akkor, amikor valaki a szó szoros értelmében halálra dolgozza magát. Munkaőrület ez vagy a főnökök kényszerítik rá a dolgozókat? Japánban minden ötödik munkavállaló többet dolgozik egy héten 49 óránál.

A főnökök ölték meg a lányukat – állították a szülők. Az NHK tagadott. Eddig. Az eset ugyanis még 2013-ban történt, de a közszolgálati televízió csak most ismerte el: a túlórakényszer miatt halt meg a fiatal újságírónő.

Miért kellett ehhez négy év? Mert a munkaadó felelőssé tehető a munkavállaló haláláért. Különösen azért kellemetlen ez a közszolgálati médiának, mert éppen nagy kampányt folytat a karosi ellen. A kormány ugyanis júliusban átfogó programot hirdetett annak érdekében, hogy a japánok ne haljanak meg a karosi, a túlmunka következtében. A közszolgálati média a zászlóshajója a karosi elleni kampánynak, miközben kiderült: ők maguk is halálra hajszoltak egy fiatal újságírónőt a választási kampány idején Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez