100 éve végezték ki Mata Harit, minden idők leghíresebb kémnőjét

Mindössze 41 éves volt, amikor agyonlőtték, addig azonban nem unatkozott: az erotikus táncosnő performanszai mellett szeretőiről, botrányairól és kettős életéről híresült el. Nagy volt körülötte a feltűnés, ami aztán később a veszte is lett.

Vasárnap lesz 100 éve, hogy meghalt minden idők leghíresebb kémnője, Mata Hari. 1917. október 15-én Párizsban sortűz végzett vele, miután a franciák azzal vádolták meg, hogy kettős ügynök volt és az első világháború alatt Németországnak kémkedett. Szövevényes életútja a mai napig érdekli az embereket, hiszen kalandokban nem volt hiánya az eredetileg színésznőnek készülő kémnőnek.

000matahari2

Az életrajza alapján Mata Hari Margaretha Geertruida Zelle néven született egy jómódú holland családba, és már egészen fiatalon kitűnt szépségével a kortársai között. Az apa azonban tönkrement, édesanyja meghalt, így árva maradt, ráadásul az iskolából is kicsapták, mert viszonyt kezdett az igazgatóval. Ezt követően férjhez ment egy idősebb katonatiszthez és Indonéziába költözött, de a házasság nem volt sikeres, és egy tragédia is beárnyékolta az együtt töltött éveket. Így 27 évesen továbbállt Párizsba, hogy válása után új életet kezdjen. Szinte nincstelenül érkezett a francia fővárosba és az álma az volt, hogy színésznő lesz. Végül megalkotta Mata Hari legendáját ( az indonéz nyelvből vett ihletet: Mata Hari = A Hajnal szeme ), miszerint ő a messzi Indiából érkezett, és Siva istennőt dicsőíti a művészetével.

000matahari
A befolyásos európai politikusok mind a lábai előtt hevertek, sokan közülük a szeretői is lettek és kitartották az egzotikus szépségű, extravagáns táncosnőt. Közben azonban kitört az első világháború, Mata Hari pedig egyre inkább belebonyolódott a szövevényes ügyletekbe: először az amszterdami német konzul megbízására kémkedett Párizsban, a férfi ugyanis kifizette az adóságait, amit fényűző életmódja alatt felhalmozott. Ezt követően ismerkedett meg egy orosz kapitánnyal, akin keresztül a francia elhárítás is beszervezte. Később azonban azzal vádolták, hogy a németeknek szerzett és adott ki információkat – így száz évvel ezelőtt, koholt vádak alapján golyó általi halálra ítélték. Legendája azonban a mai napig él. Bár egyes szakértők szerint szinte alig szolgáltatott hasznos információkat és teljesen alkalmatlan volt kémnek, mégis úgy maradt fenn a köztudatban, mint a világ leghíresebb kémnője.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez