Terror: apokalipszis Mogadishuban

Két robbanóanyaggal telerakott teherautó robbant fel Szomália fővárosának kellős közepén. Mogadishu lakói azt hitték: már mindent láttak a 25 éves polgárháború idején, de tévedtek.

Ilyen merényletet eddig az Al-Shabaab iszlamista milícia sem hajtott végre. A főváros kellős közepén robbantottak a csúcsforgalom idején, hogy a lehető legtöbben pusztuljanak el. A terrorelhárítás szerint nemcsak robbanóanyag volt a teherautókban hanem olyan vegyszerek is, melyek tűzvész okoznak. Épp ezért attól tartanak, hogy a merényletek a következő időszakban még súlyosabbak lehetnek.

Afrikai csapatok ugyan kiverték a fővárosból az Al-Shabaab iszlamista milíciát még 2011-ben, de a fanatikus szervezet azóta is kézben tartja a vidéket Szomáliában. Az Al-Shabaab vezetői letették a hűségesküt Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam önjelölt kalifájának. Miután az Iszlám Állam egyre súlyosabb vereséget szenved el Szíriában és Irakban, a terrorelhárítás szakértői nem tartják kizártnak, hogy az apokalipszist előidéző robbantás tűzmestere az Iszlám Államból érkezett Szomáliába, ahol még hétfőn délelőtt is csak annyit tudnak megállítani a hétvégi merénylettel kapcsolatban, hogy a halottak száma meghaladja a háromszázat…

Fotó: Mogadishu / UN

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez