Katalónia: rögtön lejár az ultimátum

Mihez akar kezdeni a katalán kormányzat? Erre az egyszerű kérdésre kell választ adnia Carles Puigdemontnak csütörtökön tíz óráig. Ha nincs válasz, akkor a madridi kormány megindíthat egy jogi folyamatot az alkotmány 155. paragrafusára hivatkozva.

Ez kimondja, hogy részben vagy egészében fel lehet függeszteni egy autonóm tartomány vezetését, amennyiben az megsérti az alkotmányt. Erre még sohasem volt példa azóta, hogy 1978-ban kihirdették a demokratikus alkotmányt Spanyolországban.
Carles Puigdemont két tűz között van a saját pártjában: a forrófejűek a függetlenség azonnali kikiáltását követelik, a mérsékeltek viszont tárgyalnának Rajoy spanyol miniszterelnökkel. Carles Puigdemont szerda este azt mondta pártjának vezetőségi ülésén, hogy amennyiben a spanyol kormány felfüggeszti Katalónia autonómiáját, akkor ő egyoldalúan kikiáltja a függetlenséget.

Közben a spanyol kormány kitalált egy megoldási lehetőséget: rendezzenek választásokat Katalóniában! Derüljön ki: mennyire népszerűek a függetlenség hívei Spanyolország leggazdagabb tartományában. Carles Puigdemont nem lelkesedik az előrehozott választásokért, mert a mérleg nyelve billeg: a függetlenség hívei és ellenfelei körülbelül ugyanannyian vannak Katalóniában. Külföldön jelenleg senki sem támogatja Katalónia függetlenségét. Az Európai Unió többször megüzente: ha Katalónia kikiáltja a függetlenségét, akkor ezzel kívül helyezi magát az unión. Ugyanakkor az EU nem akar közvetíteni Madrid és Barcelona között, mert spanyol belügynek tekinti a válságot, melyet kirobbantani jóval könnyebb volt, mint megoldani Katalóniában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez