Norvégiában nyílik meg Európa első víz alatti étterme

Újabb ok, amiért érdemes Skandináviába látogatni, hiszen a vacsora mellé elképesztő vízi világ is jár majd a vendégeknek.

Oslótól ötórányi autóútra, a Norvégia déli partjainál fekvő Bålyhoz közel nyílik meg Európa első, víz alatti étterme, az Under. Egy félig elsüllyesztett épületben, öt méter mélyen, hatalmas paronámaablakokon keresztül kínál majd páratlan kilátást és gasztroélményeket. A háromszintes épület a tervek alapján egy elsüllyesztett hajóra emlékeztet, a tervezők pedig minden szempontból arra törekedtek, hogy a lehető legjobban illeszkedjen a környezetbe – mind a formát, színvilágot és anyaghasználatot illetően.

000etterem3 000etterem2

A projekt mögött egy Oslóban és New Yorkban is működő építészeti cég, a  Snøhetta áll. A a 80-100 v endég befogadására kész hely mellett egy tengerbiológiai kutatóközpontot is létrehoznak az épületben. A kutatók figyelnek majd a tenger élővilágára, így a tányérra is csak olyan halak és kagylók kerülhetnek, amelyek magas minőséget képviselnek. Az étterem víz alatti részét pedig úgy tervezték, hogy  mesterséges zátonyként idővel egyre több élőlénynek adjon otthont, ezáltal még közelebb hozva a tengeri élményt a vendégeknek. A várható nyitás időpontjáról még nem közöltek részleteket.

000etterem

000etterem4

Fotók: snohetta.com, Facebook – Snohetta

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez