Észak-Korea megfékezését kérte Trump Kínától Pekingben

Felszólítom Kínát, hogy tegyen meg mindent az észak-koreai válság rendezéséért! – fogalmazta meg az USA elvárásait Pekingben Donald Trump. Washingtonban ugyanis a szakértők tisztában vannak vele: Amerika opciói korlátozottak.

A katonai megelőző csapás óriási kockázattal járna, hiszen Dél-Korea fővárosa, a 12 milliós Szöul mindössze 40 kilométerre fekszik a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonaltól. Potenciálisan igen veszélyes az észak-koreai válság – hangsúlyozta Trump, aki csütörtökön négyszemközt tárgyal Hszi Csin-ping elnökkel.

Mit akarnak elérni az amerikaiak? Azt, hogy Kína vezessen be olajembargót Észak-Koreával szemben. Washington megítélése szerint csakis így lehet rávenni arra Észak-Korea ifjú diktátorát, hogy ne folytassa nukleáris és rakétaprogramját. Észak-Korea kereskedelmének a 90%-a Kínára jut, vagyis Peking álláspontja döntő ebben a kérdésben. Ezért is kéri Trump Kína segítségét.

Az USA elnöke nem feledkezett meg Oroszországról sem. Újságíróknak elmondta Pekingben, hogy Vietnamban Putyin elnökkel elsősorban Észak-Koreáról tárgyal majd. Idén Danangban tartják meg az ázsiai és csendes-óceáni államok vezetőinek csúcstalálkozóját. Ezen részt vesz Trump elnök is, aki külön találkozik Vlagyimir Putyinnal. Amerikai-orosz csúcs először nyáron volt Trump és Putyin között amikor részt vettek a G20 csúcstalálkozón Hamburgban. A két nagyhatalom viszonya azóta tovább romlott: az USA újabb szankciókat alkalmaz Oroszország ellen – ezúttal azért, mert az oroszok beavatkoztak a választási kampányba 2016-ban Amerikában. Trump most mégis Putyin segítségét is kéri – természetesen Kína mellett -, mert Észak-Korea megfékezését az Egyesült Államok egymaga képtelen elérni.

Fotó: www.state.gov

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez