Megnyílik a látogatók előtt Michelangelo titkos szobája

A firenzei Medici-kápolnában hamarosan a közönség is láthatja azt a kamrát, ahol a művész 56 rajzot készített körülbelül két hónapos bujkálása alatt.

1975-ig senki nem gondolta, hogy létezik egy titkos szoba a firenzei Medici-kápolnában, így nagy visszhangot váltott ki a felfedezés, amikor 40 évvel ezelőtt a kápolna múzeumának igazgatója, Paolo Dal Poggetto rábukkant a rejtett helyiségre, melynek falait szénnel rajzolt vázlatok borították. A szobáról később kiderült, hogy az Michelangelo rejtekhelyéül szolgált 1530-ban, amikor a művész a pápa haragja elől oda menekült körülbelül két hónapra.

000michelangelo

Ezidáig csak néhány szakértő léphetett be a szobába – az ő feladatuk az volt, hogy tanulmányozzák és rekonstruálják a rajzokat. Az önarcképek mellett a Sixtus-kápolna terveit is oda vázolta fel bezártságában a művész és Jézus arca önállóan is feltűnik a falakon. A The Local szerint a tudósok között korábban nem volt egyetértés abban, hogy az 56, szénnel és krétával készült vázlat mindegyike a reneszánsz mestertől származik-e, néhányról ugyanis úgy tartották, hogy nem elég jók Michelangelo munkásságához viszonyítva. A legtöbbről azonban egyértelműen megállapítható volt, hogy a későbbi művek vázlatai.

000michelangelo2

Michelangelo születésének 450. évfordulóján virtuálisan már bejárhatták a látogatók a helyszínt, hamarosan azonban, ahogy befejeződik a renoválás, élőben is megtekinthetik a titkos szobát a látogatók. Ennek dátumát 2020-ra tűzték ki és a lépés a művészetkedvelők legnagyobb örömére több más, eddig zárt galéria megnyitásával és a nyitvatartási idők meghosszabbításával is együtt jár majd.

 

Fotók: AFP

(Visited 3 times, 3 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez