Öten maradtak – végveszélyben az északi fehér orrszarvú

Angalifu átadta nemes lelkét teremtőjének egy amerikai állatkertben, és ezzel ötre csökkent az északi fehér orrszarvúak száma az egész világon. Ez a faj hamarosan kihal, a többi rinocéroszt pedig az orvvadászok fenyegetik.

Óriási veszteség!- mondta a Safari Park igazgatója San Diegóban /USA, Kalifornia/, ahol meghalt Angalifu, az északi fehér rinocérosz. Párja még él, de a szaporodásra természetes körülmények között már nincs remény. Összesen öten maradtak így a ritka rinocérosz fajtából. Egy még él egy csehországi állatkertben. Három másikat innen Kenyába vittek 2009-ben. Az volt az elképzelés, hogy afrikai körülmények között biztosan szaporodni fognak, de nem így történt. Kenyában már elveszítették a reményt a szaporodás természetes útját illetően. Közösülésre ugyan sor került, de utód nem született. Most a mesterséges megtermékenyítéssel próbálkoznak.

Közben az állatvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy soha ennyi rinocéroszt nem lőttek ki az orvvadászok Dél-Afrikában. A számuk már eddig 1020! Dél-Afrikában él a világ rinocérosz állományának 82%-a. Fekete rinocéroszból még van ötezer, a fehér orrszarvú déli típusából pedig 20 ezer. De a szaporulat alacsony, és az orvvadászok egyre elszántabbak. Nem véletlenül. A kínai piac kielégíthetetlennek látszik. A rinocérosz szarvának ott varázserőt tulajdonítanak: az impotenciától a rákig minden ellen használják a rinocérosz port. Közben pedig a rinocéroszok szép csendben kihalnak Afrikában.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez