A Prima Primissima 2017 jelöltjei – Hazajáró

“Elindulni és hazatérni” – ez a mottója a honismereti magazinműsornak. A stáb hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait.

Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval haladnak a készítők vándorútjuk során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig – megannyi magyar emlék kíséri a „Hazajáró” soha véget nem érő útját.

A műsor Magyarország és a Kárpát-medence legszebb tájait mutatja be a Duna Televízióban és az M1-en. A Kárpátok bérceinek bejárása önmagában hatalmas élmény számukra – mesélte Moys Zoltán író-rendező a Hazajárót bemutató kisfilmben. “De van plusz szellemi töltetük is a kirándulásoknak: hogy a táj, amiben járunk, mégiscsak a miénk, hiszen lépten-nyomon történelmi emlékeinkbe botlunk, véráztatta harcmezőkbe, templomokba, várromokba, kastélyokba. És van még egy harmadik pillér is, egy lelki töltet – az, hogy ebben a tájban akár szórványban, akár tömbben, de ott élnek a magyar közösségek és kitartanak. Ez a három pillér: a hegyek bejárása, épített és szellemi örökségünk felmutatása és az elszakított testvéreinkkel való találkozások adják azt az élményt, amit szeretnénk a képernyőn átadni a nézőknek is a műsorral.” Hogy mások is kedvet kapjanak, bejárják ezeket a csodálatos helyszíneket, mert szerintük honismeret nélkül nincs hazaszeretet.

A Hazajáró készítői úgy érzik: már a Prima Primissima jelölés is nagy elismerés, mert visszajelzést kaptak arról, hogy a műsor valódi értékeket tud teremteni. Hogy szükség van arra a lelkiségre, szellemiségre, amit ők képviselnek a médiában.

A magyar sajtó kategóriában a díj másik két várományosa Baló György szerkesztő, műsorvezető és Kopeczky Lajos újságíró, riporter.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Mind a tíz kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A szakmai elismerésen kívül a közönség által legtöbb szavazatot kapott a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Prima Közönségdíjban részesül. A jelölteket ezen a linken tekinthetik meg és SMS-ben lehet szavazni rájuk, november 29-én éjfélig. Az ünnepélyes díjátadót december 1-jén tartják.

Fotó: YouTube / MTVA

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez