Tálib támadás egy iskola ellen- legkevesebb 20 halott Pakisztánban

Azért támadtuk meg ezt az iskolát Peshawarban, mert úgy tudjuk, hogy sok magasrangú katonatiszt gyereke jár ide! A tálib harcosok azt a parancsot kapták: egyetlen gyereket se lőjenek le, akkor sem, ha azok a hadsereg főparancsnokának vagy épp a miniszterelnöknek a gyerekei!- nyilatkozta a tálibok szóvivője a terror támadás után.

Három gyerek is van az áldozatok között!- hangsúlyozta a hadsereg szóvivője Peshawarban. A pakisztáni hadsereg – az USA sürgetésére – az elmúlt hónapokban több offenzívát indított a tálibok ellen Észak -Waziristanban. Korábban itt volt a tálibok és az Al Kaida főhadiszállása is. Az amerikaiak drónokkal sok Al Kaida és tálib vezetőt megöltek. Ezért akartak bosszút állni a tálibok, akik egy olyan iskolát támadtak ég, melyben sok katonatiszt gyermeke tanult.

A NATO haderőt idén befejezték szereplésüket a szomszédos  Afganisztánban. A tálibok fogadkoznak: visszatérnek abba az országba, ahonnan az amerikai hadsereg űzte el őket. Ezért sürgette Washington Pakisztán hadseregét, hogy mérjen megelőző csapást a tálibokra. Az Egyesült Államok számára ez azért is fontos, mert a tálib szervezetet annak idején a pakisztáni katonai hírszerzés hozta létre- épp az USA támogatásával a nagy Szovjetunió ellen. A kapcsolat a tálibok és a pakisztáni katonai hírszerzés között sokáig fennmaradt. Oszama bin Laden, az Al Kaida főnöke egy olyan házban rejtőzött, mely nem volt messze Pakisztán első számú katonai akadémiájának épületétől! Amerikai kommandósok 2011-ben megölték Oszama bin Ladent Pakisztánban, de erről az akcióról a pakisztáni szövetségest csak utólag értesítették!

Mi lesz Afganisztánban a NATO csapatok nagyrészének távozása után? Ez nyugtalanítja a térség valamennyi államát éppúgy mint a nagyhatalmakat. A kormányzat ugyanis gyenge Afganisztánban ahol a tálibok komoly támogatást élveznek a lakosság egy részénél. Az Al Kaida annak idején a tálibok által irányított Afganisztánban tervelte ki a szeptember 11-i merényletet. Ezért foglalta el az amerikai hadsereg Afganisztánt, és Washingtonban nagyon nem szeretnék, ha a tálibok visszatérnének. De most már a helyi hadseregek dolga, hogy megakadályozzák a tálibok sikereit. A tálibok viszont egy iskola megtámadásával azt akarták bizonyítani: ellenfeleik gyermekei sincsenek biztonságban sem Pakisztánban sem pedig Afganisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez