Ki vezényli a Toscát Szilveszterkor? – szexuális zaklatás miatt felfüggesztették James Levine-t

A Metropolitan Opera igazgatója, Peter Gelb bejelentette: a 74 éves élő legendát azonnali hatállyal felfüggesztik! Az előzmény: a New York Times cikket közölt a híres zongorista és karmester viselt dolgairól.

Eszerint a mester, aki tavaly köszönt le a zenei igazgató posztjáról a Metropolitan Operában egészségügyi problémák miatt, évtizedekkel ezelőtt fiatal zenészeket megalázó szexuális aktusokra kényszerített. A három férfi azok közé az akkoriban fiatal zenészek közé tartozott, akik csapatosan követték az egyre jobban feltörő James Levine-t. Két fiatal zenész zaklatási ügyének a dátuma 1968. Akkor mindkét fiú 17 éves volt. Állításuk szerint James Levine azzal a feltétellel vette fel őket a zenekarába, hogy engednek szexuális vágyainak. A harmadik eset későbbi, 1986-os, de a helyzet hasonló: egy 16 éves fiú került megalázó helyzetbe az akkor már világhírű karmesterrel szemben. Súlyosbítja a helyzetet, hogy mind a három fiú fiatalkorú volt az eset idején.

A Metropolitan Opera felkért egy egykori ügyészt, hogy vizsgálja ki az eseteket, melyekről a New York Times írt. Bár James Levine már nem volt zeneigazgató a Metropolitan Operánál, ahol több mint 2.500 előadást vezényelt, de továbbra is őt tekintették a sztárkarmesternek. Ezért bízták rá a szilveszteri Tosca előadást. Most valakinek be kell ugrania a jeles mester helyett, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A New York Times október elején kezdte el vizsgálni Harvey Weinstein szexuális zaklatási ügyeit Hollywoodban. Azóta sorra buknak meg a különféle nagyságok a filmiparban, a médiában és egyre több a szóbeszéd a politikai életben is. Hillary Clinton, a tavalyi elnökválasztás vesztese egy interjúban azt állította: szexuális bűnöző ül a Fehér Házban…

Fotó: NYT

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez