300 kínai harcol az Iszlám Állam oldalán

Erről számolt be a Global Times című angol nyelvű lap, mely a Zsenmin Zsipao kiadóhoz tartozik vagyis a Kínát kormányzó kommunista párthoz. Peking már eddigis azzal vádolta az ujgur iszlamista csoportokat, hogy az Al Kaida támogatja őket, de azzal nemigen foglalkozott: mit csinálnak külföldön a kínai állampolgárságú dzsihád harcosok?

Most viszont arról számol be a Global Times, hogy Törökországon keresztül jutnak el a kínai dzsihád harcosok a “Kalifátusba”, amely Szíria és Irak területén működik. Ezeknek a kínai dzsihád harcosoknak a döntő többsége minden valószínűség szerint ujgur nemzetiségű.  Vannak kínai muszlimok is, ők a hujok, akiknek külön autonóm tartományuk van: Ninghszia-huj a neve. A hujok száma több mint tízmillió. Köztük azonban nem terjednek a szélsőséges iszlamizmus eszméi.

A török nyelvű és muzulmán vallású ujgur nép viszont mára  kisebbség lett a saját hazájában, és ezt nagyon nehezen viseli. Az elmúlt hetekben futószalagon ítéltek el ujgur “terroristákat” Kínában. A fegyveres “terroristákat” általában halálra ítélték és ki is végezték. De hosszú börtönbüntetéssel sújtottak egy vezető ujgur értelmiségit is, aki Pekingben a Kisebbségek egyetemén / Minzu/ tanított.

Ujgur terroristák voltak Guantánamoban is a hírhedt amerikai börtönben. Pakisztán északi részén egész dandárja van az Al Kaidának ujgur harcosokból. Nemrég ők foglalták el Karachi repülőterét is. Meg nem erősített hírek szerint részt vettek abba a tálib terrorakcióban is, mely egy iskola ellen irányult Peshawarban. A halottak száma több mint száz, köztük 84 iskolás gyerek!

A Global Times miközben felhívja a figyelmet arra, hogy ujgur dzsihád harcosok küzdenek a “Kalifátusban”, arra nem utal, hogy Peking szeretne részt vállalni abban a nagykoalícióban, melyet Obama amerikai elnök hirdetett meg az Iszlám Állam ellen. Ugyanakkor Irak külügyminisztere nemrég elmondta: Vang Ji kínai külügyminiszter biztosította arról, hogy Peking támogatja a Kalifátus elleni harcot. Sőt, segítséget is ígért az iraki hadseregnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez