Gandalffal kell megküzdenie Lukasenkónak

Fantasztikus hősök veszik fel a harcot a posztszovjet államok despota vezetőivel szemben az utóbbi időben. Igaz, hogy Darth Vader még csak el sem indulhatott a májusi elnökválasztáson Ukrajnában, ez nem szegi kedvét a belorusz ellenzéknek.

Olyan 35 éves belorusz állampolgárt keres az „Én országom Belorusz” csoport, aki eléggé felkészült ahhoz, hogy tavasszal induljon az elnökválasztáson. A pár napja megjelent felhívás győztesének Gandalf bőrébe kell bújnia.

A több mint 50.000 tagot számláló társadalmi szervezet szerint ugyanis Alekszandr Lukasenkóval csak a Gyűrűk ura történet varázslója, Gandalf veheti fel a harcot. Éppen ezért olyan valakit keresnek, aki bölcsessége és vezetői képességei miatt alkalmas a feladatra. Persze maga a munka nem volna túl bonyolult, mert a szervezet minden segítséget megad a jelöléshez szükséges aláírások összegyűjtésére.

Hogy miért éppen Gandalfot választotta az ukrajnai Darth Vader által inspirálódott csoport, arra egy tavalyi brit tanulmány adja meg a választ. A Bristoli Egyetem klímakutatója, Gan Lunt viccből elkezdte összehasonlítani J.R.R. Tolkien történetének helyszíneit Földünk különböző régióival. Az időjárási modellek alapján megállapította, hogy Középföldéhez leginkább Belorusz hasonlít.

A kiválasztott híján azonban még azt sem tudni, milyen programmal is indulna Belorusz elnökségéért Gandalf. Az viszont biztos, nem veszélytelen a vállalkozás, figyelmeztet a BBC cikke. A már jó húsz éve regnáló Alekszandr Lukasenko korábbi kihívói ugyanis nemcsak, hogy nem nyerték meg a választást, de tulajdonképpen még bűnhődniük is kellett.

Alekszandr Milinkevics 2006-ban vette magának a bátorságot, hogy elindult az elnöki címért. A szavazatok 6 százalékának megszerzése után sorozatos atrocitások érték, vagy egy korábbi, valójában meg sem történt, baleset, vagy drogfogyasztás miatt állították elő, stb. 2007 januárjában pedig 2.200 dollárra büntették, amiért illegálisan el akarta hagyni Beloruszt.

Andrej Szannyikov 2010-ben a második legtöbb szavazatot kapta, majd 15 év szabadságvesztésre békés demonstráció, 2014 tavaszán pedig öt évre ítélték tömeges zavargás szervezése miatt. Végül 2012 áprilisában engedték szabadon, Lukasenko pedig bocsánatot kért tőle.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez