A chilei Trump győzött az elnökválasztáson

A 68 éves Sebastian Piñera, akit sokan Trumphoz hasonlítanak, 2 milliárd dolláros vagyonával hazája egyik leggazdagabb embere. Most győzött az elnökválasztás második fordulójában, és ezzel másodszor is Chile elnöke lehet.

2010 és 2014 között már állt az ország élén. A chilei alkotmány szerint az államfő nem lehet a saját maga utóda az elnöki palotában. Ezért nem jelöltethette magát újra a népszerű baloldali Michelle Bachelet asszony.

Sebastian Piñera liberális politikát ígért és elhatárolta magát Pinochet tábornok rémes rendszerétől. Pinochet 1973-ban került hatalomra katonai puccsal, miután megbuktatta a baloldali Allende elnököt. A brutális terrorral uralkodó kormányzat liberális gazdaságpolitikát folytatott: a chicagói iskola közgazdászai itt próbálták ki a globalizáció hatását egy kis országra. Chile komoly fejlődésen ment keresztül, de a terror miatt a közvélemény nagy része továbbra is elítéli Pinochet rendszerét. Most azonban az elnökválasztás első fordulójában a szélsőjobboldali jelölt, egy bizonyos Kast, felvállalta Pinochet örökségét. Nem jutott be a második fordulóba, de híveit arra szólította fel, hogy szavazzanak a chilei Trumpra. Így lett újra elnök Chilében Sebastian Piñera, aki jobboldali liberális politikát ígért az országnak és a világnak a következő négy évre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez