Brexit: drága karácsony Nagy-Britanniában

18 százalékkal drágább a hagyományos karácsonyi menü Őfelsége alattvalóinak, mint tavaly volt – állapítja meg a Good Housekeeping / Jó háztartás / című szaklap.

A számításhoz a szaklap egy nyolctagú családot vesz figyelembe, mely a hagyományos karácsonyi étkezés alkalmából tavaly átlagosan 19,82 fontot költött, az idén viszont ez 23,54 fontba kerül. A menü : pulyka, krumpli, káposzta és természetesen az elmaradhatatlan puding.

Miből adódik ez a 18%-os emelkedés? Abból, hogy az angol font brutálisan leértékelődött, amióta a Brexit népszavazás eldöntötte: Nagy-Britannia kiválik az unióból. Minthogy Nagy-Britannia nem mezőgazdasági ország, ezért az élelmiszer nagyrészét importálni kell. Csakhogy a font értéke az euróhoz képest 25 százalékkal és a dollárhoz képest 20 százalékkal csökkent! Ez jó az exportnak, de rossz a behozatalnak: az élelmiszerárak rohamosan emelkednek. Ezért aztán a szegény konyhákon nagy a tolongás: a karácsonyi ételosztás a világháború óta nem volt ilyen népszerű Nagy-Britanniában, ahol a közvélemény továbbra is megosztott. A lakosság körülbelül fele-fele arányban támogatja a Brexitet. A kormány pedig kétségbeesetten tárgyal Brüsszellel, hogy a lehető legjobb megoldást megtalálja, de a siker egyelőre nem szembeötlő. Marad a Good Housekeeping megállapítása: a hagyományos brit karácsonyi menü minden korábbinál drágább, mert a font elveszítette értékének jórészét a Brexit miatt.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez