A karácsonyi misén Ferenc pápa újra kiállt a migránsok mellett

A szent családot sem fogadta barátságos környezet Betlehemben – hangsúlyozta a katolikus egyházfő a Szent Péter templomban.

A gyereket váró Mária és József az istállóba szorult és ott jött a világra Jézus Krisztus. A mai migránsok is Heródesek elől menekülnek – mutatott rá Ferenc pápa, aki kezdettől fogva felvállalta a bevándorlók ügyét.

A katolikus egyházfőnek, miután megválasztották pápává 2013-ban, az első útja Lampedusa szigetére vezetett. Ott volt akkor Olaszország legnagyobb menekülttábora. 2015-ben, amikor több, mint egymillió migráns érkezett Európába keletről, Ferenc pápa melléjük állt. Felszólította a helyi egyházakat, hogy fogadjanak be migráns családokat. A pápa felszólítása vegyes visszhangra talált: Magyarországon és a három másik visegrádi államban a katolikus egyház nem követte a pápai útmutatást.

Most a pápa arról a “forradalmi bátorságról beszélt, mely képes gyengédséget és megértést tanúsítani a menekültekkel szemben”. Ferenc pápa maga is bevándorló család gyermeke: ősei Itáliából érkeztek Argentínába, ahol aztán Buenos Aires érseke lett. 2013-ban választották meg Szent Péter trónjára. A Ferenc nevet azért választotta, hogy kifejezze szolidaritását a szegényekkel. Ugyanez vezette a migránsok támogatására is Ferenc pápát, aki a karácsonyi misén is kiállt a befogadásuk mellett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez