Ha Trump így folytatja, az EU veszi át a vezető szerepet a világkereskedelemben

Erről beszélt az Európai Unió kereskedelmi biztosa a Reuters tudósítójának néhány nappal azelőtt, hogy Davosban találkozik Trump elnökkel.

“Az amerikaiak saját magukat lőtték lábon azzal, hogy kivonulnak a világkereskedelemből. Ha nem ők határozzák meg a szabályokat, akkor mi fogjuk azt megtenni más államokkal együtt!” – mondta Cecilia Malström, aki három éve az EU kereskedelmi biztosa. “Az EU megoldja a Brexit-válságot és minthogy Amerika visszalép, ezért mind többen hozzánk fordulnak vezetésért vagy partneri kapcsolatért.” Amióta Donald Trump üldögél a Fehér Házban, azóta az USA kivonult az ázsiai és csendes-óceáni szabad kereskedelmi egyezményből, a nemzetközi klímaegyezményből. Washington azzal fenyegetőzik, hogy felmondják a Nafta-egyezményt, melyben Észak-Amerika kereskedelmét szabályozták az USA, Kanada és Mexikó részvételével. Lekerült a napirendről az EU – USA szabad kereskedelmi egyezmény. De amit Malström asszony a legrosszabbnak tart, az nem más, mint a WTO, a Kereskedelmi Világszervezet elleni támadás. Decemberben a WTO tanácskozásán az USA megvétózta új bírák küldését abba a tanácsba, mely a nemzetközi kereskedelmi vitákat rendezi. Ha így megy tovább, akkor ez ellehetetleníti a világkereskedelmi szervezet működését.

Az EU megteszi, amit megtehet a világkereskedelem védelme és fejlesztése érdekében: szabad kereskedelmi egyezményt kötött Kanadával, elfogadott egy szabad kereskedelmi egyezményt Japánnal, mely még nem végleges. Idén pedig tárgyal Mexikóval, illetve a Mercosur államokkal egy szabad kereskedelmi egyezményről. Az EU – Trumppal ellentétben – a globális kereskedelem fellendítésére törekszik, kölcsönös előnyök alapján. Mi van Kínával? A világ második számú nagyhatalma szövetséges ebben? Hszi Csin-ping elnök tavaly Davosban hosszú beszédben állt ki a globális szabad kereskedelem mellett! Ráadásul ez három nappal azelőtt hangzott el, hogy Donald Trumpot beiktatták volna Washingtonban.

“Brilliáns volt Hszi Csin-ping elnök beszéde Davosban. Csakhogy a szép szavakat nem követték tettek. A gyakorlatban nem tapasztaljuk azt, hogy a kínaiak könnyítenének azokon a feltételeken, melyek a külföldiek üzleti lehetőségeit jelentik Kínában. Sőt, az EU azt tapasztalja, hogy egyre nehezebb az európai befektetők dolga Kínában. Hszi Csin-ping elnök nem tud vagy nem akar érvényt szerezni mindannak, amit a szabad kereskedelem érdekében elmondott Davosban!” – hangsúlyozta az EU kereskedelmi biztosa. Cecilia Malström ott lesz Davosban a világkereskedelmi fórumon. Ez egy EU-biztos szempontjából nem igazán meglepő. Annál inkább az, hogy az antiglobalista húrokat pengető Donald Trump is elmegy Davosba. “Mit fog ott mondani, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy az EU továbbra is kiáll a szabad kereskedelem mellett. Mi szeretnénk, ha az Egyesült Államok is ezt tenné, és errefelé vezetné a világot. Ha nem hajlandó erre, akkor mi, az EU tesszük ezt meg!” – jelentette ki Cecilia Malström asszony, az EU kereskedelmi biztosa, aki a Reuters hírügynökségnek nyilatkozott.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez