A szupergazdagok vágták zsebre az éves GDP 82%-át

Ezzel a mellbevágó ténnyel kívánja szembesíteni az Oxfam a hamarosan megnyíló világgazdasági fórum résztvevőit Davosban. A brit nemkormányzati szervezet januári jelentése szerint az emberiség 1%-a profitált a megtermelt gazdagság 82%-ából, miközben az 50%-ot kitevő szegények helyzete változatlan maradt.

Az egyenlőtlenség alakulása az Egyesült Államok esetében különösen szembeszökő: a három leggazdagabb ember vagyona egyenlő 160 millió amerikai gazdagságával! Jeff Bezos, Bill Gates és Warren Buffett maga is tisztában van azzal, hogy hihetetlen mértékben kinyílt az olló. Ezért hatalmas összegű adományokkal segítenek fontos ügyeket a világban. Például az AIDS vagy az Alzheimer-kór elleni küzdelmet.

A szegénység így is csökkent az Oxfam által vizsgált húsz évben (1990-2010). Fele annyian élnek mélyszegénységben a világon, mint a periódus kezdetén. Ám ha egyenlőbben oszlana meg a megtermelt GDP, akkor 200 millióval magasabb lehetne ez a szám – hangsúlyozza az Oxfam. A brit nemkormányzati szervezet képviselői is ott lesznek Davosban a több mint ezer politikai és gazdasági fejes között. Az Oxfam nemzetközi igazgatója Ugandában született, tehát tapasztalatból tudja, hogy miről beszél. Winnie Byanyima a párizsi Le Monde-nak elmondta: minden évben Davosban megismétlem, hogy az egyenlőtlenségnek ez a növekvő mértéke tarthatatlan. Udvariasan meghallgatnak. Szép szavakat mondanak, de nem változik semmi. Mit kellene tenni? Például azt, hogy fejezzék be az adócsökkentést a szupergazdagok számára! – javasolja az Oxfam nemzetközi igazgatója.

Ehhez képest Donald Trump adóreformja további előnyöket jelent a szupergazdagok számára. Akik közé persze maga az elnök is tartozik. Donald Trump ráadásul azzal dicsekedett a választási kampányban, hogy 16 éve nem fizet adót! Az államkincstár így végzetes helyzetbe kerülhet – hívta fel a figyelmet egy korábbi demokrata pénzügyminiszter az Egyesült Államokban. Az Államok persze nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a szupergazdagok és a multi cégek a globális gazdaság körülményeit kihasználva így is, úgy is “optimalizálják az adójukat”. Donald Trump is ott lesz Davosban, hogy elmondja a véleményét. Sokan – köztük az Oxfam is – választ várnak az USA elnökétől egy kérdésre. Nevezetesen arra, hogy miközben foggal és körömmel küzd a határok fokozott ellenőrzése érdekében – kirekesztve, amennyire csak lehet, a külföldi árukat és a bevándorlókat – közben viszont csökkenti az ellenőrzést a pénzek nemzetközi áramlása terén. Vagyis a szupergazdagok – köztük maga Donald Trump is – még gazdagabbak lehetnek, miközben a döntő többség egyáltalán nem élvezi a globális gazdaság konjunktúráját. Az Oxfam szemléletes példája: egy textilmulti főnöke négy nap alatt többet keres Amerikában, mint egy munkásnő egy textilüzemben egész életében Bangladesben.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez