Észak-Korea hónapokon belül képes lehet atomcsapásra Amerika ellen – állítja a CIA főnöke

Mike Pompeo a BBC tudósítójának nyilatkozott arról, hogy az amerikai hírszerzést egyre jobban nyugtalanítja Észak-Korea gyors fejlődése a nukleáris és rakétatechnológia terén. Az ifjú diktátor, Kim Dzsongun már tavaly azt állította, hogy képesek elérni az USA szárazföldi területeit is.

A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer vezére ugyanakkor azt is közölte: a nukleáris rakéták kizárólag amerikai célpontokra vannak beállítva, vagyis Dél-Koreának nem kell számítania atomtámadásra. Dél-Koreában rendezik februárban a téli olimpiát, ezért Kim Dzsongun mosolyoffenzívával próbálkozik a déli országrésszel szemben.

Mike Pompeo megerősítette : stratégiai ellenfélnek tekintik Oroszországot és Kínát, nem kis részben azért, mert támogatják Észak-Koreát. A CIA főnök azzal számol, hogy az oroszok idén is megpróbálnak beavatkozni a választásokba az Egyesült Államokban. Az amerikai kémelhárítás szerint az oroszok 2016-ban, a választási kampány idején Donald Trump érdekében avatkoztak be az USA-ban. Emiatt Washington szankciókkal sújtja Moszkvát.

Mike Pompeo arra is felhívta a figyelmet: Kína legalább olyan veszélyes, mint Oroszország. A kínaiak csendben dolgoznak, de annál is veszélyesebbek, mert anyagi erőforrásaik sokkal jelentősebbek, mint amennyivel Putyin számolhat. Mike Pompeo korábban keményvonalas republikánus honatya volt, akit Donald Trump nevezett ki a CIA élére. Trump 2016-ban még azzal kampányolt, hogy javítani kívánja Washington és Moszkva kapcsolatait, de ebből semmi sem lett. A két nagyhatalom kapcsolata a mélyponton. Trump ellen vizsgálat folyik,hogy kiderítsék: az USA jelenlegi elnöke milyen kapcsolatokat ápolt Oroszországgal, mielőtt beköltözött volna a Fehér Házba…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez