Himmler masszőre több ezer zsidó életet mentett meg

Schindler listáját az egész világ ismeri, míg Felix Kersten doktor varázslatos kezeit szinte senki sem – pedig azok is több ezer zsidó életet mentettek meg a holokauszt idején. Az izraeli Haaretz idézi fel a legendás doktort, aki a rettegett SS-főparancsnok, Heinrich Himmler személyes masszőrje volt.

Felix Kersten doktor minden egyes sikeres masszírozásnál egy-két zsidó ismerőse életét kérte cserébe. Megkapta. De hogy került a Harmadik Birodalom biztonsági főnökének közelébe?

Felix Kersten doktor Tartuban született, Észtországban, 1898-ban. Észtország akkor a cári Oroszországhoz tartozott, de a hivatalos nyelv a német volt. Diplomája megszerzése után így a fiatal masszőr könnyen elhelyezkedhetett Berlinben. Ahol Dr. Ko kedvenc tanítványa lett. A buddhista bonc Tibetből érkezett és oda is ment vissza. Vendégkörét Kersten doktor örökölte. A varázslatos hatású Kersten-masszázs híres lett egész Európában – még a román király is emiatt látogatott el Berlinbe! Aztán a nácik hatalomra kerülése (1933) után egy furcsa új páciens jelentkezett: Heinrich Himmler, az SS főparancsnoka és a Birodalmi Biztonsági Főhivatal főnöke. A holokauszt egyik szellemi atyja. Himmler gyomorgörcsökkel küzdött, melyeket csakis Kersten doktor varázslatos ujjai tudtak eloszlatni. Felszólította az orvost: csakis neki dolgozzon. Legyen állandóan mellette, mint személyi orvos. Doktor Kersten köszönte szépen, de nem kért a magas kegyből. Csakhogy Heinrich Himmler nem volt az az ember, akinek nemet lehetett mondani! Megfenyegette az orvost: ha nem vállalja, akkor irány a koncentrációs tábor! Doktor Kersten elvállalta…

Ettől kezdve egészen a második világháború végéig állandóan Himmler mellett volt. “Ő az én Buddha-mágusom!” – mondogatta Himmler, aki babonásan ragaszkodott a csodadoktorhoz. Aki ki is használta a helyzetet: minden egyes sikeres masszázs után egy-két zsidó barátja életét kérte cserébe. Majdnem mindig meg is kapta. Egyszer azonban már egy egész transzportot akart megmenteni. Ezt Himmler megtagadta. Sőt megfenyegette a doktort: ha így folytatja, akkor maga is könnyen egy ilyen transzportban találhatja magát! De nem történt semmi, mert közelgett a háború vége. Himmler is észrevette, hogy itt a vég. Alkudozni kezdett a nyugati hatalmakkal. Ebben a lágerekbe zsúfolt zsidók élete fontos adu volt Himmler kezében. Kersten doktor nagyon fontos szerepet játszott a közvetítésben. Az ő berlini házában találkozott Himmler a Zsidó Világkongresszus svédországi képviselőjével. Himmler annyira fontosnak tartotta ezeket a találkozásokat, hogy 1945. április 20-án emiatt távozott Hitler utolsó születésnapjáról. A tárgyalások eredményeképp sok ezer zsidó távozhatott a lágerekből Svédországba!

Aztán maga Kersten doktor is Svédországba ment. Ott is fejezte be az életét. Megírta az emlékiratait. Egy amerikai történész, aki feldolgozta az SS főnökével folytatott titkos amerikai tárgyalások történetét mindenben megerősítette a derék doktor visszaemlékezéseit. A Jad Vasem központ valamiért mégsem ismeri el Himmler masszőrjének érdemeit. Pedig ideje lenne – írja a Haaretz című izraeli lap – , hiszen Kersten doktor varázslatos ujjai sok ezer zsidó életet mentettek meg a holokauszt idején.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez