A Tesla 50.000 otthont alakít naperőművé Ausztráliában

Elon Musk cége a kormánnyal közösen indítja új programját, amely ingyenesen biztosítja a napelemeket a háztartásoknak.

Vasárnap jelentették be a Tesla és Dél-Ausztrália kormányának új, közös programját, amely 50.000 háztartást lát majd el napelemmel és a hozzá kapcsolt Tesla akkumulátorral az ausztrál államban. Az AFP beszámolója szerint ezen háztartások összekapcsolásából jön majd létre egy hatalmas naperőmű, az így termelt megújuló energiával pedig hatékonyan vehetik majd fel a harcot a nagy területeket érintő áramkimaradásokkal Ausztráliában és nem utolsósorban olcsó energiához is jutnak majd a lakosok.

A próbafázisban 1100 háztartás kap majd az 5 kilowattos napelem-rendszerből, majd további 24.000-et is bevonnak a programba. A cél, hogy négy éven belül összesen 50.000 háztartáson keresztül termeljék a napenergiát. Ezek 250 megawatt napenergia előállítására, az akkumulátor pedig 650 megawatt óra tárolására lesz képes. A Tesla AFP-nek adott közleménye szerint “a kulcsfontosságú pillanatokban a virtuális erőmű azonos mennyiségű energiát képes előállítani, mint egy hatalmas gáz- vagy szénerőmű”.

A Teslának nem ez az első nagy energiaberuházása Dél-Ausztráliában. Legutóbb a világ legnagyobb lítium-ionos gigaakkumulátorának megépítését vállalták Jamestownban, egy szélfarm mellett. A gigászi méretű energiatároló üzem a szélerőművek által a csúcsidőszakban előállított túltermelést nyeli el, majd a szélben szegény időszak során adja le azt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez