Hiperszonikus gépet terveznek Amerikában

1-3 óra alatt körbe repülheti a Földet a Boeing Valkűr 2 gépe, melynek terveit Orlando városában mutatták be, Floridában, az Air Show keretében. A Valkűr kétszer gyorsabb lesz, mint a Concorde – nyilatkozta a Boeing fejlesztési főnöke az Aviation Weekly szaklapnak.

Ezt a hiperszonikus sebességet a hullámlovagló technológia teszi lehetővé. A Valkűrnek van egy amerikai vetélytársa is, az SR 72, melyet a Lockheed tervez. Minthogy a hiperszonikus gépek egyértelműen katonai célokat szolgálnak, ezért a tervezők meglehetősen szűkmarkúan bánnak az információkkal.

Mire lehet majd felhasználni a hiperszonikus gépeket? Szinte mindenre alkalmas lesz a légi felderítéstől kezdve célpontok megsemmisítéséig az új hiperszonikus csodagép, melyet a Boeing már a honlapján is bemutatott. Pedig 10-20 éves tervről van szó. Ráadásul valószínű, hogy először nem a nagy gépet építik meg, hanem a kisebb, szerényebb változatot, mely közelebb van a hétköznapi igényekhez. A hírek szerint Kínában és Oroszországban is kísérleteznek hasonló hiperszonikus légi járművekkel, melyek kétszer vagy háromszor olyan gyorsak, mint a kilőtt puskagolyó.

Ha az Egyesült Államokból Keletre indulunk el, akkor az Atlanti-óceán felett egy óra alatt elérjük a célpontot – dicsekszik a Boeing főkonstruktőre. Ha Nyugatra indulunk az USA-ból, akkor a Csendes-óceán felett maximum két óra a célpont elérése! Árakról természetesen senki sem beszél, mert mindenki tudja: méregdrága lesz a hiperszonikus gép. A Concorde is azért lett üzleti kudarc, mert túlságosan drága volt. Persze itt a megrendelő a Pentagon, és a katonáknak semmi sem drága, hogy megszerezzék a világ első hiperszonikus csodagépét…

Fotó: Boeing Facebook

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez