Ön tudta, ki volt? – Gaál Franciskára emlékeztek a Magyar Hollywood Tanács első idei rendezvényén

Budapesten, 13 gyerekes tabáni zsidó családban Silberspitz Szidonia néven született 1903. február elsején a később Gaál Franciskaként hírnevet szerzett naiva.

A  Magyar Hollywood Tanács (MHT) néhány nappal az évforduló után a Ferdinánd Monarchia étteremben tartott megemlékezést a második világháború előtt Magyarországon, Németországban és a Szovjetunióban egyaránt nagyon népszerű színésznőről. Mint Hubai Gergely filmzene-esztéta vetített képes előadásából kiderült, a nehezen kezelhető művésznő igazi célja a hollywoodi karrier volt, de hibás döntései és a körülmények kedvezőtlen alakulása miatt ez igazán nem jött össze neki, bár a harmincas évek végén néhány filmben ott is bemutatta tehetségét.

Hubai Gergely

Dr. Geréb Anna filmtörténész régóta foglalkozik Gaál Franciska élettörténetével.Gyűjti a vele kapcsolatos relikviákat, sőt egy könyve is megjelent Oroszországban róla egy kinti kiállításhoz kapcsolódóan. Gyűjteményének jelentős részét Boruzs Judittól, Gaál Franciska másodunokahúgától kapta, aki szintén jelen volt a megemlékezésen.

Dr. Geréb Anna

Bokor Balázs, a MHT alapítója és vezetője még a program elején köszöntötte a vendégeket és ismertette a Tanács idei programját. A különböző megemlékezések és táborok mellett rendeznek filmfesztiválokat, vetélkedőket és március 4-én együtt szurkolnak a “Testről és lélekről” című filmnek az Oscar-díj kiosztása alkalmával rendezendő partin.

Bokor Balázs

 

DSCF0040

DSCF0022

DSCF0076

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez