Korrupció miatt őrizetbe vették a Nemzeti Bank elnökét Lettországban

Razziát tartott a korrupcióellenes hivatal Lettország Nemzeti Bankjában éppúgy, mint az elnök házában. Ilmārs Rimšēvičs elnököt őrizetbe vették. A miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze, de közölte: nincs nemzetbiztonsági kockázat. Lettország pénzügyi rendszere szilárd. Az elnököt később kiengedték.

A kis balti állam 2014 óta az euróövezet tagja, vagyis nincsen saját pénzügyi rendszere. Nemzeti bankjának elnöke értelemszerűen az Európai Központi Bank egyik alelnöke is. Frankfurtban, az Európai Központi Bank székhelyén nem kommentálták a Nemzeti Bank elnökének őrizetbe vételét Lettországban.

Az amerikaiak az elmúlt években sürgették a bankok alaposabb ellenőrzését Lettországban. Washingtonban ugyanis azt gyanítják, hogy Oroszország jelentős részben a lett bankok felhasználásával kerüli meg a pénzügyi szankciókat. Észak-Korea hasonlóképp cselekszik : tavaly két lett bankról is kiderült, hogy  rajtuk keresztül pénzt utaltak Észak-Koreából, illetve Észak-Koreába, pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa tiltja ezt.  Lettországban erős az orosz maffiák befolyása is, hiszen a lakosságnak több mint egyharmada orosz. A hírek szerint az orosz maffiák egy része is Lettországot használja fel tranzakciói lebonyolítására. A korrupcióellenes hatóság egyelőre semmit sem árult el arról, hogy miért vette őrizetbe, majd engedte ki a Nemzeti Bank elnökét Lettországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez