Trump és Pence addig nem fogad lengyel vezetőt, amíg nem módosítják a holokauszttörvényt

Ezt közölte egy új portál, az Onet.pl. Bartosz Cichocki külügyminiszter-helyettes sietett cáfolni az állítást, mely épp akkor látott napvilágot amikor Trump Netanjahuval tárgyalt Washingtonban. Amerikai részről nem erősítették meg a hírt, de nem is siettek cáfolni.

Az új lengyel portál azt is közölte: nemcsak diplomáciai szankció sújtja Lengyelországot a holokauszttörvény miatt, hanem az USA fontolóra veszi, hogy milyen összeggel támogassa azokat a biztonsági intézkedéseket, melyeket az orosz fenyegetésre hivatkozva hajtanak végre Lengyelországban.

A kétértelmű holokauszttörvény felháborodást váltott ki Izraelben. Bartosz Cichocki külügyminiszter-helyettes elismerte, hogy az USA közölte: nem helyesli a holokauszttörvényt és más megfogalmazásokat javasol. Szankciókról viszont nem volt szó a lengyel külügyminiszter-helyettes szerint. Netanjahu miniszterelnök nemrég Münchenben tanácskozott Mazowiecki lengyel kormányfővel, de nem tudtak megegyezni. A jobboldali populista kormányzat ragaszkodik a holokauszttörvényhez, mely hároméves börtönbüntetést helyez kilátásba annak, aki lengyel haláltáborokról beszél vagy ír. A hivatalos varsói vélemény szerint Lengyelország éppúgy áldozata a nácik terrorjának, mint a zsidók. A holokauszt idején több millió zsidót gyilkoltak meg a nácik olyan haláltáborokban, melyek Lengyelország területén voltak.

Fotó: Varsó / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez