Tiltakoznak az amerikai zsidó szervezetek Putyin hétvégi interjúja miatt

Amerikai zsidó szervezetek felháborodottan reagáltak az orosz elnök hétvégi NBC interjújára. Ebben Vlagyimir Putyint arról faggatták: milyen szerepet játszott Moszkva a 2016-os elnökválasztás során az Egyesült Államokban?

Mueller különleges ügyész 13 orosz állampolgárt és három szervezetet nevezett meg, amely beavatkozott az elnökválasztási kampány során az USA-ban. Az ellenzéki demokraták azzal vádolják Donald Trumpot, hogy Putyin támogatásával került hatalomra.

Az orosz államfő, aki maga is elnökválasztás előtt áll, természetesen cáfolt minden állami beavatkozást orosz részről. Azt viszont nem zárta ki, hogy orosz útlevéllel rendelkező polgárok szerepet játszhattak Amerikában az elnökválasztás során. “Ezek nem is biztos, hogy oroszok voltak! Lehet, hogy ukránok, tatárok vagy zsidók voltak- orosz útlevéllel!”- állította Vlagyimir Putyin. A soknemzetiségű Oroszország kisebbségei közül nem véletlenül ezt a hármat emelte ki az orosz elnök. Ukrajnával komoly konfliktusa van Moszkvának. A Krím-félszigeten, melyet Moszkva Oroszországhoz csatolt, jelentős számú tatár kisebbség él. Ők tiltakoztak ez ellen. Oroszországban valaha a világ legnagyobb zsidó közössége élt. Netanjahu miniszterelnök családja is onnan érkezett. Az izraeli hadügyminiszter, Avigdor Lieberman  egykor szovjet állampolgár volt. Az egykor igen népes közösség hihetetlen tempóban csökkent a nagy Szovjetunió bukása után /1991/.

Miért hallgat Trump? – kérdi az amerikai sajtó a Putyin interjú kapcsán. A Washington Post és más lapok korábban hosszú beszámolókat közöltek arról, hogy Trumpot hogyan figyelte Moszkvában a titkosszolgálat. A sajtó szerint sok olyan információt szereztek meg Donald Trumpról, aki akkor még csak üzletember volt, amellyel kézben tarthatják a Fehér Ház urát. Mueller különleges ügyész folytat vizsgálatot az ügyben, amely elérheti magát Donald Trumpot is, aki természetesen cáfol mindenfajta orosz kapcsolatot

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez