Sarkozyt vallatják: hol van Kadhafi pénze?

Őrizetbe vették Franciaország egykori köztársasági elnökét, aki úgy nyerte el tisztségét, hogy a választási kampányát részben a líbiai diktátor fizette. Erről először Kadhafi elnök fia, Szaif al-Iszlam Kadhafi beszélt.

A papa pénzügyeit intéző trónörökös nyíltan azzal vádolta meg Nicolas Sarkozyt, hogy 5 millió eurót kapott Kadhafitól a 2007-es választási kampányra. Az akkori francia elnök természetesen cáfolt. Élére állt viszont annak a nemzetközi kampánynak, amely végül is megbuktatta Kadhafit Libiában. A diktátort feldühödött alattvalói széttépték 2011-ben, Szaif al- Iszlam Kadhafi fogságban van. A líbiai hatóságok eddig nem működtek együtt a franciákkal.

Párizsban mégiscsak megindult a vizsgálat, nem sokkal azt követően, hogy Nicolas Sarkozy elveszítette az elnökválasztást 2012-ben. Az exelnök egyik bizalmi embere azt vallotta: ő maga hozott készpénzben 5 millió eurót Tripoliból Párizsba. Ezt Claude Géant vette át. Ez a férfiú akkor Sarkozy kampányfőnöke volt, később belügyminiszter lett. Ellene is vizsgálat folyik. Kadhafi más bizalmasai is rávallottak Nicolas Sarkozyre. Közülük néhányan titokzatos módon időközben elhaláloztak. Kadhafi fő kincstárnokára nemrég rálőttek Johannesburgban, de túlélte. Ő ezt nyilatkozta a párizsi Le Monde-nak az ügyről: “Kadhafi azt állította, hogy ő pénzelte Sarkozyt. A maga részéről Sarkozy ezt tagadja. Én jobban hiszek Kadhafinak!”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez