Én vittem 5 millió eurót Kadhafitól Sarkozynek

Ezt állítja Ziad Takieddine francia-libanoni üzletember, akit most vád alá helyeztek Franciaországban.

Három táskát adtam át személyesen Sarkozynek illetve Claude Gueant-nak, aki később Sarkozy kabinetfőnöke lett az Élysée-palotában – közölte vigyorogva az egykori titkos tanácsadó, aki időközben a magyar származású francia exelnök halálos ellenfele lett.

Az ötmillió euró átadása 2007-ben döntő mértékben járult hozzá ahhoz, hogy Nicolas Sarkozyt Franciaország elnökévé válasszák meg. Ezt még Szaif al-Iszlam Kadhafi mondta 2011-ben. A líbiai diktátor kedvenc fia, aki a pénzügyeket teljhatalmúlag intézte, meg is fenyegette Franciaország akkori elnökét: nyilvánosságra hozzák a számlákat és a fotókat. Sarkozy ezt követetően fontos szerepet játszott abban, hogy a nyugati nagyhatalmak támogatásával a lázadók megbuktassák Kadhafit, aki 42 éven át uralkodott Líbiában.

Sarkozy volt az első külföldi államfő, aki ellátogatott Bengáziba Kadhafi bukása után. A diktátort széttépték, kedvenc fia fogságban. Innen tehát nem fenyegette veszély Sarkozyt, de a francia hatóságok tovább vizsgálódtak. Így jutottak el Ziad Takieddine-hez, aki sokáig Sarkozy tanácsadója volt arab ügyekben. A francia-libanoni üzletember sokáig hallgatott, de most egyszercsak közölte: én vittem az 5 millió eurót Kadhafitól Sarkozynek! Miért hallgatott eddig erről? Sarkozy elveszítette a jobboldali előválasztást, és ezzel azt az esélyt, hogy visszakerüljön az Élysée-palotába. Most már nem életveszélyes őt bemártani. Sarkozynek takarodnia kell a francia közéletből! – mondta mosolyogva az egykori titkos tanácsos, aki állítólag maga vitte az 5 millió eurót Sarkozynek Kadhafitól, a meggyilkolt líbiai diktátortól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez