A Magyar Hollywood Tanács Houdini-estje

144 évvel ezelőtt született Weisz Erik, aki Houdini néven lett világhírű szabadulóművész. Ebből az alkalomból tartott emlékestet a Magyar Hollywood Tanács (MHT) a Makadám Mérnök Klubban.

A születésnapra emlékezve számos Houdini rajongó jött össze a rendezvényre. Harry Houdini, született Weisz Erik (Budapest, 1874. március 24. – Detroit, 1926. október 31.) magyar származású amerikai illuzionista és bűvész volt, minden idők legnagyobb szabaduló- és a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze. George Bernard Shaw szerint a legtöbbet emlegetett nevek a világon: Jézus, Sherlock Holmes és Houdini.

DSCF0010

A VII. kerületben született, a Csengery utca 10. szám alatt Budapesten, de mégis azt állította, hogy az Amerikai Egyesült Államokban látta meg a napvilágot – lehet, hogy ez is hozzátartozott az őt körülvevő mítoszhoz és a körülötte kialakult legendákhoz. Fiatal srácként volt cipőpucoló és újságkihordó is, majd felismerte a lehetőséget a bűvészetben. Trükkjei miatt kezdetben a „Kártya királya” (The King of the Cards) majd később a „Bilincsek királya” (The King of Handcuffs) névvel illették. De nem csak a bűvészetben jeleskedett, hiszen 1916 és 1923 között öt filmet is készített.

DSCF0045

Kilenc alkalommal választották meg az Amerikai Bűvészek Társaságának elnökévé és a londoni bűvészek klubjának is volt elnöke. Néhány kivétellel maga találta ki a trükkjeit, csak négy segítőtársa tudta a legnehezebb mutatványok megoldását. Volt azért egy-két olyan száma is, amelyet ők sem ismerhettek és a mester tudta csak a titkot. Munkásságának elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak Hollywoodban a Hírességek sétányán.

DSCF0033

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke vetített képes előadást tartott a nagy szabadulóművész életéről és néhány filmet le is játszott a világhírű produkciókról.

David Merlini édeanyja és Bokor Balázs

Amerikában két Houdini múzeum van: Appletonban, ahol Houdini fiatalkorában élt és New Yorkban. David Merlini, a szintén világhírű magyar szabadulóművész a budai Várban nyitott egy múzeumot (Houdini ház), ahol néhány eredeti Houdini relikvia is látható. A MHT rendezvényén részt vett Merlini édesanyja, aki lelkesen mesélt fia művészetéről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez