Igyekezzen, ha rajta akar lenni az össznemzeti zarándokvonaton

Itt a húsvét, aztán gyorsan elérkezik a pünkösd is, vele együtt pedig, immár 11. alkalommal útnak indul Csíksomlyóra az össznemzeti zarándokvonat. Aki rajta akar lenni, nem árt, ha siet. Jegyek már csak korlátozott számban kaphatók a négynapos útra.

Késtetek, késtetek 64 évet – idézi az első Székely Gyorsot fogadó székelyeket 2007-ből a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője, Mező Tibor. 1944 óta ugyanis ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az ezeréves határra. Mára már hagyományt teremtettek, olyannyira, hogy nem is egy: két vonatot indítanak útjára a csíksomlyói búcsúba. A Székely Gyors és a Csíksomlyói Expressz a Keleti pályaudvaron összekapcsolódik és onnét már csaknem fél kilométer hosszú össznemzeti zarándokvonatként gurul a határ felé. Székelyföldön hol külön-külön, hol összekapcsolva szeli át a tájat a két szerelvény.

Az idén már a tízezredik zarándokot köszöntik a vonaton. Ennyi határainkon inneni és túli magyar ismerte meg eddig a székely embereket, életüket, mindennapjaikat, örömeiket és bánataikat a Kárpáteurópa utazási iroda szervezésében.

Csíksomlyó,_kápolna

A vonat fővédnöke idén is Böjte Csaba ferences szerzetes. Különleges élményt kínál az út, folyamatos programokkal, élő magyar népzenével. Hoppál Bulcsú és zenekara Erdélyben mindig annak a varázslatos tájnak a muzsikáját játssza, ahol épp áthalad a vonat, a díszvendég, a Liszt Ferenc díjas Dévai Nagy Kamilla pedig az étkezőkocsiban varázsolja el dalaival a zarándokokat. A vonaton kiállítás is lesz Pécsi L. Dániel címertervező erdélyi munkáiból.

Az utazóknak Nagyváradon, Kolozsváron, a székely városokban és favakban integetnek az ott élő magyarok. Amikor a vonat szétválik, akkor az, aki Csíkszentsimon felé megy, Böjte Csabával találkozhat, lovasbemutatót láthat és igazi Csíki sört is kóstolhat. Aki viszont Madéfalva felé tart tovább, részt vehet a Pünkösdi Forgatagon, ahol Dévai Nagy Kamilla koncertet ad és magyarországi borrendeknek köszönhetően a legkiválóbb borokat kóstolhatják meg az utasok az anyaországi és az erdélyi borvidékekről.

Csíksomlyói_búcsú_1

Május 20-án Csíkszeredán találkoznak az utasok és onnét együtt mennek félmillió ember társaságában a nyeregbe, a csíksomlyói búcsúba. Ahol együtt ünnepelhetik a székelyföldi Mária ünnepet a szekéren, gyalog, lóháton, autóval, busszal érkező többi zarándokkal. Hihetetlenül látványos és hangzását tekintve is megdöbbentő az, amit ez a búcsú létrehozott: egyszerre imádkozik fiatal és idős, férfi és nő, felnőtt és gyermek. Egyszerre hangzik el az „Ámen” és egyszerre némulnak el a résztvevők. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez