Trump: jó párbeszédet folytathatunk Putyinnal

Az amerikai elnök azon a sajtókonferencián beszélt erről, melyet a három balti állam vezetőivel közösen tartott meg Washingtonban. Korábban Trump nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy vajon az USA megvédi-e az orosz fenyegetéstől a NATO keleti határvidékét. Most azonban sietett megnyugtatni a három balti állam vezetőit: az amerikai katonák megvédik a NATO keleti határát. Sőt azzal dicsekedett, hogy senki nem volt még olyan kemény az oroszokkal, mint ő. Na de nem Trump hívta meg Putyint a Fehér Házba?

Ezt közölte ugyanis Jurij Usakov és  Putyin elnök diplomáciai tanácsadóját nem cáfolták Washingtonban. Épp ellenkezőleg: megerősítették a hírt arról, hogy Trump a Fehér Házba hívta Vlagyimir Putyint. Mindez mindenképp vihart vált ki Washingtonban, hiszen pár napja az Egyesült Államok és Oroszország kölcsönösen hatvan diplomatát utasított ki a Szkripal-ügy miatt. Bezáratták a szentpétervári és a Seattle-i konzulátust. Ebben a helyzetben egy találkozó a Fehér Házban enyhén szólva meglepő lenne…

A kiutasítások óta nem tértünk vissza az ügyre – mondta Trump szóvivője az újságíróknak, akik már aziránt tudakozódtak: mikor lesz a csúcs? Először és utoljára eddig 2001-ben járt Putyin elnök a Fehér Házban. Akkor történelmi pillanatnak nevezte a találkozót. Az amerikai és az orosz vezetők azóta is rendszeresen találkoztak, de nem a Fehér Házban.

Hogy állnak most az amerikai-orosz kapcsolatok? Erről a legnagyobb szakértők sem mernek semmi biztosat mondani. Putyin diplomáciai tanácsadója, Jurij Usakov mindenesetre kijelentette: reméli, hogy az amerikaiak a diplomaták kölcsönös kiutasítása után nem vonják vissza Vlagyimir Putyin meghívását a Fehér Házba. A sajtóértekezleten Trump erre nem reagált, de hangsúlyozta: lehet jó a viszony Putyinnal, de lehet rossz is. Fő a jó kommunikáció. Mindkét fél számára előnyös, ha párbeszéd folyik a Fehér Ház és a Kreml között – hangsúlyozta Donald Trump Washingtonban.

Fotó: APEC-csúcs tavaly novemberben / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez