Trump: nincs döntés a szíriai katonai akcióról

Mattis védelmi miniszter óvatosságra intette Trump elnököt azt követően, hogy Oroszország libanoni nagykövete közölte: le fogjuk lőni a Szíriára kilőtt amerikai rakétákat. Trump Twitteren annyit üzent, hogy nincs végleges döntés a katonai akció ügyében: a rakéták mennek, de hogy mikor, arról nem volt szó – írta az USA elnöke.

Trump konzultált May brit miniszterelnökkel és Macron francia elnökkel a Szíria elleni büntetőakcióról. Elvben mindketten egyetértettek, de óvatosságot ajánlottak az USA elnökének. Angela Merkel német kancellár viszont kerek-perec nemet mondott Trump kérésére, hogy ők is csatlakozzanak egy Szíria elleni légitámadáshoz.

A nyugati hatalmak egy vegyifegyver-támadás miatt akarnak újabb büntetőakciót végrehajtani Szíria ellen, ám Putyin váratlanul keményen lépett fel. Libanoni nagykövetén keresztül megüzente: az orosz légvédelem nemcsak az amerikai rakétákat lőheti le, hanem célba veheti a kilövőhelyeket is. Ez már nyílt katonai konfliktus lenne az USA és Oroszország között. Ezt mindenki szeretné elkerülni.

Közben Moszkvában kiszivárogtatták: hamarosan sor kerülhet az orosz vezérkari főnök és a NATO európai erőinek amerikai parancsnoka között egy találkozóra. Ilyenre nem volt példa 2013 óta. 2014-ben mérgesedett el Oroszország viszonya a Nyugattal az ukrajnai konfliktus miatt. Moszkva annektálta a Krím-félszigetet, és ezt a nyugati hatalmak nem fogadták el.

Szíriában 2011 óta dúl a polgárháború, melyben Oroszország és Irán Aszad elnököt támogatja, míg a nyugati hatalmak az államfő bukását kívánják. Putyin telefonon kérte Netanjahu izraeli miniszterelnököt: maradjon ki a konfliktusból. Az izraeli légierő rendszeresen támadja Irán szíriai támaszpontjait.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez