Orosz-egyiptomi atomüzlet – de vajon mire?

Csaknem 60 milliárd dolláros nukleáris szerződésünk van Egyiptommal – dicsekedett a Roszatom vezetője, miután tárgyalt Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel. A két állam decemberben kötött szerződést arról, hogy az oroszok építik meg Egyiptom első atomerőművét.

Csakhogy ennek értékét akkor 21 milliárd dollárban állapították meg. Aztán kiderült, hogy Oroszország 25 milliárdos hitelt nyújt Egyiptomnak a nukleáris létesítmények finanszírozására. Az Rt.com szerint a maradék 15%-ot az egyiptomi kormány állja. De minek a 15%-át? És miért dicsekedett Alekszej Lihacsov Roszatom-főnök 60 milliárd dollárral? Putyin kijelentette: egy egész új nukleáris ipart építünk Egyiptomban! Természetesen a szerződések titkosak, így mindenki csak találgathat: pontosan mi is van bennük?

Nemrég az izraeli hírszerzés annak a gyanújának adott hangot, hogy Egyiptom és Oroszország nukleáris együttműködése nemcsak polgári célokra irányul. Egyiptom az arab világ kulcsállama nagysága, népessége és stratégiai helyzete miatt. Lehet, hogy nukleáris fegyver megszerzésére törekszik? A Közel-Keleten Izraelnek már van nukleáris fegyvere. Irán azzal fenyegetőzik, hogy ha az USA felmondja a szerződést, melyet korábban hat nagyhatalom kötött Teheránnal, akkor újraindítja nukleáris programját az atombomba megszerzésére. Szaúd-Arábia trónörököse többször is hangsúlyozta: ha Irán atomfegyvert szerez, akkor Szaúd-Arábia sem mondhat le erről. Vagyis, mint az izraeli hírszerzés gyanítja: megindulhat a verseny az atombombáért a Közel-Keleten, ahol amúgy is háború folyik.

Egyiptom jelenleg az USA és Izrael szövetségese, de sem Washington, sem Jeruzsálem nem kívánja, hogy Kairó atomfegyverrel rendelkezzen. De mit akar Moszkva? Mindenekelőtt pénzt szerezni. Idén újabb 26 milliárd dolláros nukleáris szerződéscsomagot áhít a Roszatom, ahogy ezt Alekszej Lihacsov az Rt.com-nak elmondta. Vajon az Egyesült Államok meg tudja-e akadályozni, hogy Oroszország katonai nukleáris technológiát adjon el Egyiptomnak? Trump a legutóbbi szíriai légicsapás után Twitteren megüzente: továbbra is érvényben van Putyin meghívása a Fehér Házba, de dátum az nincsen! A Közel-Keleten a helyzet szinte pillanatonként változik, de a harcoló felek csak konvencionális fegyverekkel küzdenek egymással. Mi lesz, ha atomfegyverhez jutnak? Ez természetesen elsősorban Izraelt izgatja, de Európa számára sem közömbös. Putyin elnök már a legutóbbi, Szíria elleni légitámadás után azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy menekültinvázió indulhat újra, ha a háború elfajul. Ha atomhatalmak háborúskodnának egymással a Közel-Keleten, akkor mindennek sokkal csúnyább vége lehet…

Fotó: a Roszatom egyik oroszországi erőműve / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez