Furcsa színház: Mein Kampf-bemutató Hitler születésnapján

Konstanzban a magyar származású George Tábori darabját mutatják be, mely a Mein Kampf paródiája. A színház azzal is fokozni kívánja az érdeklődést, hogy aki vállalja horogkeresztes karszalag viselését, az ingyen mehet be.

A fizető nézők viszont Dávid csillagot kapnak. A helyi zsidó szervezetek tiltakoztak, az ügyészség vizsgálatot indított.

A színház igazgatója arról nyilatkozott a sajtónak, hogy meglepte őt: milyen sokan hajlandóak arra, hogy horogkeresztes karszalagot viseljenek, ha így ingyen mehetnek be az előadásra. A színház igazgatója bírálóinak azt válaszolja, hogy mindez a művészi szabadság része. Németországban tilos a nácik jelképeinek használata, de persze vannak kivételek. Ilyen a művészi alkotás is. A zsidó szervezetek szerint a színház ötlete a horogkeresztes karszalag viselésére ízléstelen. A zsidó szervezetek ezenkívül arra utalnak, hogy megnövekedett az antiszemitizmus Németországban az elmúlt évek során. Különösen szerencsétlen egybeesés, hogy a furcsa színházi előadást épp akkorra tervezik, amikor Izraelben a zsidó állam megalapításának a 70. évfordulóját ünneplik.

Fotó: Flickr

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez