Észak-Korea ifjú diktátorát meghívták Moszkvába

Kim Dzsongun arra a nagyszabású ünnepségre kapott meghívót, melyet jövő májusban rendeznek meg Moszkvában. Ez lenne az ifjú diktátor első hivatalos külföldi útja- feltéve, ha Kim Dzsongun elfogadja Vlagyimir Putyin meghívását.

Az orosz elnök nemrég fogadta a Kremlben a világtól elzárkózó kommunista rendszer fejének különleges nagykövetét. Akkor Putyin arról beszélt, hogy fokozni kell a gazdasági együttműködést a két állam között. Mindenekelőtt a földgázszállításokat említette Oroszország első embere. Erre Észak-Korea ugyancsak rászorul, hiszen évtizedek óta permanens az energiahiány a világtól elzárkózó országban. Két probléma akadályozza az orosz gázszállítást: az egyik az, hogy nincs megfelelő vezeték, a másik pedig az, hogy Észak-Korea fizetésképtelen. Vagyis Oroszországnak kellene előlegeznie a gázvezeték megépítését és a szállítmányokat.
Üzletnek ez nem üzlet Moszkva számára, de stratégiai szempontból fontos, mert enyhítheti Észak-Korea függését a Nagy Testvértől, Kínától. Kim Dzsongun egy éve kivégeztette mentorát, aki egyben nagynénje férje volt. Észak-Koreában őt tartották Kína emberének. Ebben a minőségben többször elkísérte Kim Dzsongunt Pekingbe, ahol az ifjú diktátor nem keltett jó benyomást. Kitartott nagyapja és apja merev és brutális diktatúrája mellett, és semmibe vette Kína vezetőinek figyelmeztetéseit a gazdasági reformok szükségességéről. Ilyen körülmények között az orosz kapcsolatok erősítése jól jöhet Észak-Korea ifjú urának.

A rendszer alapítója, a jelenlegi diktátor nagypapája szovjet századosi egyenruhában kezdte karrierjét a koreai félsziget északi részén. Ezért stílszerű lenne, ha az unoka-diktátor jelen lenne a moszkvai ünnepségen, melyet a náci Németország feletti Győzelem Napja alkalmából rendeznek. Amerikai kérésre a szovjet csapatok a náci Németország legyőzése után megtámadták Japán félelmetes Kvantung hadseregét, mely a koreai félszigeten és Mandzsukuoban állomásozott. Így lett Észak-Korea kommunista állam. Persze magában Észak-Koreában nem ezt tanítják az iskolában. Ott a rendszer alapítójának, Kim Ir Szennek a dicsőségét zengik, aki hős koreai partizánok élén kiűzte a japánokat Koreából.

Ellátogat-e Kim Dzsongun Moszkvába? Minthogy jövő májusban ünneplik a Győzelem Napját, így idő bőven van a döntésre. Lavrov orosz külügyminiszter mindenesetre közölte: Észak-Korea kész felfüggeszteni nukleáris- és rakétakísérleteit, és visszatérni a tárgyalóasztalhoz. Ezt eddig Phenjanban hivatalosan nem erősítették meg. A tárgyalásokat Pekingben tartják. Részt vesz rajta a két Koreán kívül Kína, Oroszország, az USA és Japán képviselője. Jelenleg a tárgyalások szünetelnek, mert Észak-Korea- minden korábbi ígéretét megszegve- újra megkezdte nukleáris és rakétakísérleteit. Az ifjú diktátornak nem sürgős. Akinek sürgős volt, mint például korábbi mentorának, azt kivégeztette. Kim Dzsongun megfogadta nagyapja intelmét: a vezér legyen mindig kiszámíthatatlan!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez