Franciaország a kubai embargó mielőbbi feloldását sürgette

Üdvözölte az amerikai-kubai közeledést szerda este Laurent Fabius francia külügyminiszter, és reményének adott hangot, hogy az enyhülés mielőbb a Kubával szembeni gazdasági embargó teljes feloldását fogja eredményezni.

“Az Egyesült Államok és Kuba bejelentette, hogy helyreállítják diplomáciai kapcsolataikat több mint fél évszázaddal az után, hogy bezárták a nagykövetségeiket. Üdvözölöm ezt a bejelentést, amelyet Franciaország régóta remélt, s amely megnyitja az utat a teljes normalizáláshoz, és remélem, hosszú távon az embargó feloldásához” – írta közleményében a francia diplomácia vezetője.
Kuba és az Egyesült Államok szerdán megállapodott abban, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat, valamint lépéseket tesznek a két ország közötti viszony javítására és a gazdasági együttműködés bővítésére.
A kubai rádióban és televízióban egyenes adásban közvetített beszédében Raúl Castro kubai elnök ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a szigetországgal szembeni amerikai gazdasági embargó kérdését még meg kell oldani. A Fehér Ház jelezte: még az előtt szeretné elérni a gazdasági embargó teljes feloldását, hogy Barack Obama elnök 2017 elején távozik posztjáról.
Fabius arra emlékeztetett, hogy a párizsi kormány az elmúlt években elkötelezte magát az Európai Unió és Kuba közti közlekedés iránt. “Franciaország továbbra is kiáll a kubai nép mellett a történelmének most nyíló, új szakaszában” – tette hozzá a külügyminiszter.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez