Csökkent a kivégzések száma az Egyesült Államokban

December 18-án a Halálos Ítélet Tájékoztatási Központ (DPIC – Death Penalty Information Center) nevű amerikai szervezet közzétette az idei jelentését az amerikai kivégzésekről. Az Egyesült Államokban idén 35 kivégzést hajtottak végre.

2014-ben nemcsak kevesebb kivégzés történt, hanem kevesebb halálos ítélet is született az országban: az amerikai bíróságok csak 72 ügyben hoztak halálos ítéletet, ami negyven év óta a legalacsonyabb adat. Ráadásul már a negyedik egymást követő évben maradt 100 alatt a legsúlyosabb büntetési formával záruló bűnvádi eljárások száma. A DPIC szerint tartós ez a tendencia, mert az amerikai lakosság és már a hatóságok is, egyre szkeptikusabbak ezzel a büntetési formával kapcsolatban.

Az Egyesült Államokban országszerte még 3035 elítélt van “halálsoron”. 2014-ben hét halálra ítéltet ártatlannak nyilvánítottak és szabadon engedtek, igaz, átlagosan 30 évbe telt, mire velük kapcsolatban erre a döntésre jutottak.

A jelentés kitér arra, hogy a kivégzések számának csökkenéséhez hozzájárult az is, hogy az olyan államokban, mint Arizona, Ohio és Oklahoma, elrendelték a kivégzési gyakorlat felülvizsgálatát és a halálbüntetés felfüggesztését, miután problémák adódtak a vitatott összetételű méreginjekciók beadása során. A kivégezések több mint háromnegyede három államban  történt: Floridában, Missouriban, Texasban és Floridában. A többi kivégzést  Arizonában, Georgiában, Ohióban és Oklahomában hajtották végre. Kaliforniában a szövetségi bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a halálos ítéleteket.

Az Amensty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet márciusi jelentése szerint világszerte visszaszorulóban van a halálbüntetés. A legtöbb kivégzést, évente több ezret, Kína hajtja végre, a sorban utána Irán, Irak, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok következik. Az Egyesült Államokban a halálbüntetés újbóli bevezetése óta több mint 1300 embert végeztek ki.

A DPIC által készített összefoglaló:

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez