Két év alatt vitorlázták körbe a Földet három kisgyerekkel

Életre szóló élményt szereztek a kicsiknek, de az út nem volt nehézségektől mentes.

Caspar Craven és felesége még 2009-ben döntöttek úgy, hogy felhagynak addigi életükkel és három gyermekükkel együtt nekivágnak a világnak – egy vitorláson. A brit család feje akkoriban menő üzletember volt, azonban napi 18 órákat dolgozott, így alig jutott idő a családra. Egy kerti partin azonban felötlött benne, hogy ezen változtatni szeretne. Korábban már bejárta a világot a tengeren: teljesítette a világ egyik legkeményebb amatőr versenyének tartott Global Challenge-et. Felesége, az ügyvédként dolgozó Nichola azonban egész életében csak kétszer vitorlázott, és mind a kétszer megszenvedte az utat a tengeribetegség miatt.

000sail5

A férfi a CNN-nek adott interjújában elmondta, hogy először mindenki nevetett az ötleten és saját hajójuk sem volt, ez azonban nem vette el a kedvüket. Öt évet adtak maguknak, ezalatt felkészültek az útra, építettek három sikeres vállalkozást, és végül a család is bővült – a legkisebb gyermek ugyanis csak 2012-ben született meg. 2014-ben végül saját vitorlásuk fedélzetén indultak el Anglia déli partjaitól, akkor kilenc-, hét- és kétéves gyermekeikkel.

„Varázslatos, életre szóló élményeket akartunk adni a gyermekeinknek, hagyni, hogy felfedezzék és láthassák a világot” – mondta az édesapa a CNN-nek.

000sail4

Elsőként a Kanári-szigeteket fedezték fel, majd több hajó kíséretében keltek át az Atlanti-óceánon, a Karib-térségbe. Ezt követte Panama, majd Tahiti, és a Csendes-óceánon keresztül Ausztrália felé vették az irányt. Ekkor azonban beütött a krach, 500 mérföldre a legközelebbi szárazföldtől leállt a vitorlás motorja, a generátor és ezzel együtt az elektromos navigáció is – kénytelenek voltak villamos energia nélkül boldogulni. Otthon azonban erre a lehetőségre is felkészültek, így pánik helyett sikeresen túlvészelték a helyzetet. Három nap után Niue kis szigetén kötöttek ki, ahol meg tudták javítani az elromlott motort és a generátort, majd elindultak Ausztráliába. A következő állomás Indonézia volt, aztán második alkalommal is átkeltek az Atlanti-óceánon és Brazíliában kötöttek ki, mielőtt megérkeztek az utolsó állomásukra: San Franciscóba.

000sail3

A két idősebb gyermek homeschooling keretében, a fedélzeten tanulta meg azt, amit iskolatársaik az osztályteremben ülve. Élményeikre alapozva kapták meg az ismereteket, így az apuka szerint a tanulási vágyuk is az ezerszeresére nőtt. A vizsgákat sikeresen teljesítették, tanulmányaikat pedig magániskolákban folytatják az Egyesült Királyságban. A legkisebb gyermek pedig egy kis szigeten ült először iskolapadban, Francia-Polinéziában, ami szintén örökre szóló élmény lett.000sail

„A szociális készségeik, az önbizalmuk, az érzelmi rugalmasságuk kiemelkedők” – büszkélkedett az apuka gyermekei fejlődéséről. A kétéves világjáró körút után sem adja fel az utazást a család, jelenleg Londonhoz közeli otthonuk és San Francisco egyik kikötőjében pihenő hajójuk között ingáznak. Rövidebb, egyhónapos vitorlázást is beiktattak már azóta északra, Kanada vizeire. A tengeren töltött időszakról pedig egy könyvet is kiadtak, Where the magic happens címmel.

 

Fotók: casparcraven.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez