Először áll nő az Europol élén

A 48 éves Catherine de Bolle eddig Belgium főrendőre volt. Ezentúl neki kell irányítania az Europolt, melynek fő feladata a terrorizmus megelőzése és leküzdése.

Az európai rendőri szervezet azért választotta a belga főrendőrt, mert Belgium bonyolult belső viszonyai miatt neki nagy tapasztalata van a különböző rendőri szervezetek működésének összehangolásában.

Vannak persze bíráló hangok is, hiszen Catherine de Bolle épp abban az időszakban állt a belga rendőrség élén, amikor az iszlamista terroristák merényletsorozatot hajtottak végre Párizsban és Brüsszelben. Az iszlamista terroristák főhadiszállása Brüsszel muzulmán többségű városrészében, Molenbeekben volt. Utólag a belga rendőrséget sok kritika érte amiatt, hogy nem fedezte fel időben az iszlamista terroristák veszélyes akcióit és nem tájékoztatta ezekről a többi európai rendőrséget.

Minderre Belgium eddigi főrendőre, aki május elseje óta az Europol főnökasszonya, azt válaszolta: iszlamista terrorakciók másutt is voltak ebben az időben. Németországban, Spanyolországban vagy az Egyesült Államokban is. A rendőrség mindenütt követett el hibákat, de tanult ezekből és most már sokkal jobb a kommunikáció a különböző európai rendőrségek között. Érdemes megemlíteni, hogy a belga rendőrség élére egy marokkói származású főrendőr került, aki bőséges tapasztalatot szerzett a terrorelhárításban.

556d8ce12d77025bc0af2b7b4caaa997

Az Europol Catherine de Bolle kiválasztásával megütötte a főnyereményt – kommentálta a döntést Jambon belga belügyminiszter. Elődje angol volt és a britek kiválása az Európai Unióból gyengítette a pozícióját. Távozása előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorelhárítás szempontjából igen fontos az együttműködés a kontinensen működő rendőrségek és a britek között. Nagy-Britanniának ugyanis – mint egykori gyarmattartó országnak – bőséges tapasztalatai vannak a Közel-Keleten, ahonnan az iszlamista terroristák általában a parancsokat kapják. Az Europol egyik fő gyengesége az, hogy a nemzeti rendőrségek nem szívesen osztják meg igazán fontos információikat egymással. Ez jelentős mértékben gyengíti az Europol operatív aktivitását. Az egykori belga főrendőr kinevezésével az Europol épp azt szeretné elérni, hogy a kommunikáció annyira felgyorsuljon, hogy a közös európai rendőri szervezet versenyképes legyen az FBI-al és megfeleljen az Európai Unió biztonsági igényeinek.

Fotó: az Europol központja Hágában / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez