Premier Iránban: nőt neveznek ki nagykövetnek

Az 1979-es iszlám forradalom óta most először képviseli majd Iránt külföldön egy nő: Marzieh Afkham. Azt nem közölték Teheránban, hogy melyik országban lesz majd először nő az iráni nagykövet.

Hasszán Roháni elnök megválasztásának idején, 2013-ban megígérte: több szerep jut majd a nőknek a közszolgálati vezető posztokon is. A gyakorlatban eléggé kevés történt. Elődje, a konzervatív Mahmud Ahmadinezsád volt az első, aki nőt nevezett ki miniszternek Iránban, ahol a sah uralma idején sem kapott túlságosan nagy szerepet a szebbik nem, de az iszlám forradalom után a nők szerepe érezhetően tovább csökkent a közéletben. És nemcsak ott. Jogaikat a családon belül is kevéssé becsülik. Különösen vidéken gyakori, hogy férjhez adják a 14 éven aluli lányokat anélkül, hogy erről megkérdeznék őket.

Irán a szankciók várható feloldása után nyitni kíván a világ felé. Feltehetően ennek a folyamatnak a része, hogy a külügyminisztérium jelenlegi szóvivője, Marzieh Afkham hamarosan nagykövet lesz. 1979 óta ő lesz az első nő, aki ilyen fontos posztot kap. A sah idején Iránnak már volt egy női nagykövete, aki Dániában képviselte hazáját a hetvenes évek során.

Kép: Marzieh Afkham (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez