Yosemite Nemzeti Park

Idán ünnepelte 150. születésnapját a Yosemite Nemzeti Park Kaliforniában, melynek létrehozásáról Abraham Lincoln amerikai elnök rendelkezett a polgárháború közepén 1864. június 30-án. Ez volt az első alkalom az ország történetében, hogy egy területet természeti adottságainak köszönhetően megmentettek a gazdasági hasznosítás alól, és kizárólag a pihenésre és kikapcsolódásra tartottak fenn. A Park később az UNESCO világörökségei listájára is felkerült.

tall-trees-yosemite-national-park-usa-www.tourismprofile.com_

Fotó: tourismprofile.com

Itt található a világ legnagyobb élőlényei, a mamutfenyők, amelyek egyébként a legöregebbek toplistájára is felférnek 3000 év körüli korukkal. Itt van Észak-Amerika legmagasabb vízesése, és a Föld leghatalmasabb gránittömbje is. Megmászását a profik meg is kísérelhetik, de kezdők is bőven találnak megfelelő kihívást az összesen 1350 kilométernyi túraútvonalon.
Yosemite-in-Winter

Fotó: aeon.co

A Yosemite indián eredetű szó, és grizzlyt jelent. A Yosemite igazi méreteit a völgy talapzatáról lehet megérezni, ami a park leglátogatottabb pontja is egyben. Egy nyári napon akár 20-25 ezer látogató is megfordul, és a völgy túraútjai, kempingjei és parkolói zsúfolásig megtelnek. A 13 km hosszú és 1,5 km széles Yosemite-völgyet egy körülbelül 700 m vastag jégkorszaki gleccser alakította ki, széles U alakjával az egyik legtökéletesebb gleccservölgy a világon. A völgyet meredek, néhol 900 m magas gránitfalak övezik.
Yosemite21

Fotó: bramare.com.br

A park egyik jelképe egy hatalmas gránitszikla, a szinte tökéletesen függőleges, ez az 1095 m magas El Capitan. Az El Capitan szomszédságában a Yosemite-vízesés 739 m-ről zúdul alá, a huszadik legmagasabb vízesés a világon. A park második legmagasabb vízesése, a Snow Creek-vízesés, mely 652 méterről zúdul le. A Park másik kiemelte nevezetessége a Half Dome gránitszikla. Akik már megmászták, azt mondják, hogy a kilátás a tetejéről megfizethetetlen, de a megmászása igazi kihívás. Half Dome a völgy felé forduló oldala szinte függőleges, míg a másik egy hatalmas kupolához hasonlít. A teteje 1500 méterrel magasodik a Yosemite-völgy fölé.
A nemzeti park változatos növényzetének legnagyobb értéke a hegyi mamutfenyő, amely a parkban három csoportban él. A mamutfenyőn kívül él itt festőtölgy, és itt fordul elő a legnagyobb kiterjedésű tömjéncédrus és Amerikai sárgafenyő-erdő. Az óriás mamutfenyőt tartják a világ legnagyobb élőlényének, aminél magasabb ugyan létezik, de átmérőjét is figyelembe véve, össztömegében már tényleg verhetetlen. A legöregebb ismert példányát több mint 3200 évesre becsülik. Akár kilencven méter fölé is megnőhet.
Yosemite_National_Park_V_by_dhunley

Fotó: deviantART

A területről már a 19. században eltűnt a névadó grizzly, és vele szinte egy időben a farkas is, bár a park állatvilága szerencsére ennek ellenére rendkívül gazdag. A medvék közül megmaradt a fekete medve, amely a mosómedvével együtt élen jár a látogatók által otthagyott élelem eltüntetésében. Nem véletlen lettek a rajzfilmek sztárjai ők ketten. A háborítatlan területeken él a sierrai vörös róka, a puma vagy más néven hegyi oroszlán.
A Yosemite Nemzeti Park az év minden részében kínál élményeket a turistáknak. Tavasztól őszig a természeti szépségek kedvelői, télen a téli sportok rajongói találnak megfelelő időtöltést. A parkban több mint 1000 km hosszú turistaút található. Ételt és italt nem lehet vásárolni a túraútvonalak mentén, csak a völgyben. Ott viszont jó sörválaszték várja a megfáradt túrázót. Szállást a nyári csúcsszezonban a park bejáratától egy órás autóútra sem nagyon találni. A kora őszi időszak sokkal jobb választás a nemzeti park felfedezésére, ha az időjárás is kegyes.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez